Valtuustokysely

 

Lehtitietojen mukaan kaupunki on antanut varoituksen kahdelle peruskoulun rehtorille (Aamuposti 19.8.2008). Lehtitiedot viittaavat siihen, että varoitusten syynä on se, että rehtorit ovat puolustaneet koulujaan ja oppilaitaan silloinkin, kun he ovat olleet eri mieltä opetustoimen johtavien viranhaltijoiden kanssa.

 

Esimerkiksi Hämeenkadun koulun rehtori Matti Aranko oli arvostellut keskushallinnon päätöstä siirtää oppilaita Hämeenkadun koulusta Aseman kouluun Aamupostin haastattelussa 29.5.2008: ”Aranko ei näe päätökselle mitään taloudellista tai muutakaan järkevää perustetta, ja hän sanoo keskushallinnon perustelujen lisäksi vaihtuneen noin viikoittain.”

 

Perustuslaki takaa Suomessa jokaiselle sananvapauden.

 

Miten on mahdollista, että kaupungin työntekijöillekin kuuluvaa sananvapautta on tällä tavalla loukattu ? Mitä kaupungin johto aikoo tehdä, etteivät tällaiset perusteettomat varoitukset toistu ?

 

Hyvinkäällä 21.9.2008

Olli Savela

kaupunginvaltuutettu

 

 

Valtuustokyselyyn vastattiin 6.10.2008. Se antoi aiheen seuraavaan jälkikommenttiin, joka julkaistiin Aamupostissa 11.10.2008:

 

Rehtoreiden varoituksista vielä

Aamuposti uutisoi 8.10. sivistystoimenjohtaja Pentti Halosen vastauksesta tekemääni valtuustokyselyyn koskien kahdelle rehtorille kesäkuussa annettuja varoituksia.

En tunne varoitusten yksityiskohtaisia perusteita eikä Halonenkaan niitä vastauksessaan selvittänyt. Mutta sen tiedän, että rehtorit kokevat, ettei heitä ole kohdeltu asiassa oikeudenmukaisesti.

Halonen ei vastauksessaan kiistänyt sitä, että Matti Arangon varoitukseen vaikutti hänen Aamupostille antamansa kriittinen lausunto koskien Hämeenkadun koulun oppilaiden siirtoa Aseman koululle.

Kysymys on merkittävästä periaatteesta, sananvapaudesta. Se kuuluu perustuslain mukaan
jokaiselle, myös kunnan työntekijöille. Varoitusten antaminen sillä perusteella, että työntekijä kritisoi julkisesti esimiestensä päätöksiä, ei ole enää tätä päivää. Se on erittäin huonoa henkilöstöpolitiikkaa ja pilaa kaupungin mainetta työnantajana.

Kaiken lisäksi lääninhallitus myöhemmin kumosi nämä päätökset.

Olli Savela
kaupunginvaltuutettu (vas.)
Hyvinkää