Valtuustokysely 27.5.2019 kokoukseenSuomi on sitoutunut vastustamaan rasismia sen kaikissa muodoissa. Jo perustuslaki lähtee siitä, ettei ketään saa asettaa eri asemaan esimerkiksi alkuperän, kielen tai uskonnon takia. Rasismin vastustamisessa on kyse jakamattoman ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kunnioittamisesta.

Varisverkoston tietojen mukaan (varisverkosto.com) villatehtaan Steelfest-festivaaleilla esiintyy muiden mukana myös rasismia ja natsismia ihailevia bändejä, jotka tuovat ideologiaansa esille muun muassa sanoituksin, natsitervehdyksin ja muulla symboliikalla. Kaupunki on villatehtaan omistajana vastuussa tilojensa käytöstä eri tarkoituksiin.

Miten Hyvinkään kaupunki toimii rasismin ja muukalaisvihan torjumiseksi ja ihmisten tasa-arvoisuuden edistämiseksi syntyperästä riippumatta?

Miten Hyvinkään kaupunki aikoo vaikuttaa siihen, että Steelfest-festivaalien ohjelmistosta karsitaan natsimielinen propaganda?Hyvinkäällä 13.5.2019

Olli SavelaKyselyyn vastasi sivistystoimenjohtaja Pentti Halonen. Ensimmäiseen kysymykseen hän ei vastannut lainkaan. Toisessa kysymyksessä hän lainasi pitkälti hs.fi:n artikkelia aiheesta (17.5.). Halonen tuntui luottavan asiassa viranomaisyhteistyöhön, mutta ei avannut sen sisältöä tarkemmin. Järjestäjän varaan ei mitään voine laskea.

Keskustelussa perussuomalaisten valtuutettu Leena Meri leimasi varisverkoston kyseenalaiseksi tietolähteeksi. Tietysti siihen(kin) pitää suhtautua kriittisesti, mutta en ole huomannut, että kukaan olisi osoittanut vääriksi verkoston tietoja eräiden bändien natsimielisyydestä. Siihen viittasi myös hs.fi:n artikkelissa haastateltu Oulun yliopiston tutkija Aila Mustamo.

Steelfest-viikonloppuna oli keskustassa liimattu runsaasti rasistisia tarroja jopa eurovaaliehdokkaiden kuvien päälle vaalitauluissa. Sattumaa?