Aamuposti 28.3.2007

Valtuutetun puheenvuoro

Olli Savela

 

 

Miksi terveyskeskus ei vedä ?

 

Hyvinkään terveyskeskuksen ja sairaalan päivystykset yhdistettiin vuoden alusta. Päivystys ei ole toiminut tyydyttävästi. Henkilökunta tekee varmasti parhaansa, mutta silti odotusajat ovat muodostuneet kohtuuttomiksi, jopa useiden tuntien pituisiksi. Tilanteeseen on useita syitä.

 

Ensinnäkin jatkohoitopaikkoja on aivan liian vähän. Tällöin päivystyksen henkilökunta joutuu ylläpitämään ylimääräistä vuodeosastotyyppistä toimintaa, vaikka sillä on kädet täynnä työtä muutenkin. Terveyskeskuksen vuodeosasto on täynnä. Siellä on jo vuosia ollut potilaita ylipaikoilla ja aivan viime aikoina ylipaikkoja on jouduttu vain lisäämään. Henkilöstö on joustanut jälleen kerran.

 

Sama koskee vanhainkoteja, joihin on vielä pidempi jono ja joihin on myös lisätty ylipaikkoja. Siitä huolimatta kaupungilla ei tunnu olevan mitään kiirettä uuden vanhainkodin rakentamisessa. Viimeksi maaliskuun alussa valtuusto hylkäsi äänin 7 - 39 (4 tyhjää, 1 poissa) esityksemme uuden vanhainkodin suunnittelun käynnistämisestä jo tänä vuonna.

 

o o o

 

Toiseksi päivystystä ruuhkauttavat potilaat, jotka hakeutuvat päivystykseen, koska eivät saa aikaa omalääkärille. Omalääkärien työtilanne on rankka, koska heitä on liian vähän. Sen takia uusia terveyskeskuslääkäreitä on myös vaikea saada. Väestövastuu on keskimäärin noin 2100 asukasta lääkäriä kohti, kun suositukset ovat huomattavasti pienempiä. 

 

Ehdotimme tämän vuoden talousarvioon sitovaa tavoitetta, jonka mukaan omalääkärien väestövastuuta pienennetään 1900 asukkaaseen tämän vuoden loppuun mennessä ja 1700 asukkaaseen ensi vuoden loppuun mennessä. Esityksemme hävisi äänin 9 - 40 (1 tyhjä, 1 poissa).

 

Omalääkärien työpanosta on osittain korvattu ostamalla lääkäripalveluja Suomen Terveystalolta. Nyt yhtiö on listautumassa pörssiin ja sijoittajat odottavat suuria voittoja. ”Yhtiön pitäisi tällä antihinnalla lähes kymmenkertaistaa tuloksensa viidessä vuodessa”, arvioi Kauppalehti (19.3.2007). Yhtiö tähtääkin nimenomaan kuntien markkinoille eli me veronmaksajat viime kädessä maksaisimme sijoittajien voitot.

 

Lääkärikunnan vanhin, arkkiatri Risto Pelkonen on myös huolissaan yksityisen terveydenhoidon voiton tavoittelusta. ”Pörssiinmeno tarkoittaa, että yrityksen perustoiminnasta, tässä tapauksessa ihmisten palvelemisesta ja hoitamisesta, tulee ikään kuin vain väline, jolla kerätään varallisuutta jonnekin muualle, Pelkonen näkee.” (Keskisuomalainen 20.3.2007).

 

o o o

 

Terveyskeskusta ruuhkauttavat myös ne flunssapotilaat, jotka tarvitsevat lääkärintodistuksen työnantajalleen. Monille työnantajille ei vieläkään riitä terveydenhoitajan todistus, vaikka se helpottaisi huomattavasti terveyskeskusten jonotusta.

 

Myös yhdistetyn päivystyksen atk-systeemi on ollut kankea ja hidas. Jos sitä ei saada kunnolla toimimaan, ei kaupungille jää juuri muuta vaihtoehtoa kuin palata omaan päivystykseen, jonka atk-systeemi toimii juoheammin.

 

o o o

 

Terveyskeskusta käyttävät eniten lapset, vanhukset ja muut työelämän ulkopuolella olevat. Heillä ei ole varaa eikä aina haluakaan maksaa itseään kipeäksi yksityislääkärille. Työssä käyvillä on yleensä oma ilmainen työterveyshuolto. Julkinen terveydenhoito palvelee parhaiten heikossa asemassa olevia. Siksi se on tärkeä tasa-arvoa ylläpitävä tekijä suomalaisessa yhteiskunnassa, jota ei ole varaa päästää rappeutumaan.

 

Tammikuussa jätimme aloitteen, jossa esitimme päivystyksen resurssien lisäämistä niin, että aikuisten odotusaika jää aina alle kahden tunnin ja lasten odotusaika alle yhden tunnin.

 

Vaalien alla kaikki puolueet puhuivat julkisen terveydenhuollon ja hoitajien palkankorotusten puolesta. Todelliset teot jäävät nähtäviksi, mutta vaalitulos ei hyvää ennakoi. Lupausten kanssa sopivat huonosti yhteen puheet veronalennuksista ja kuntien menojen kasvun rajoittamisesta 3 - 4 prosenttiin vuodessa. Ilman rahaa ei parannuksia tule.

 

 

Kirjoittaja on Hyvinkään kaupunginvaltuutettu (vas), joka oli SKP:n ehdokkaana eduskuntavaaleissa.