Valtuutetun puheenvuoro

Olli Savela ja Heikki Pussinen

Aamuposti 17.11.2007

 

Kaupungin päätöksellä yksityisille ultravoitot ?

 

Hyvinkään niin sanotun ykköskorttelin eli Euromarketin korttelin asemakaavaa on valmisteltu pitkään, mutta hankkeeseen liittyvät kiinteistökaupat ja maankäyttösopimus tuodaan päättäjien eteen salamavauhdilla.

 

Asiasta pidettiin info valtuustolle 12. marraskuuta. Hallituksen pitäisi päättää hankkeesta  jo 19. marraskuuta ja valtuuston 26. marraskuuta. Kyseessä on yksi Hyvinkään keskustan suurimmista rakennushankkeista. Tuntuu oudolta, että valtuuston infossa puheenjohtaja esitti toivomuksen, ettei asiasta juuri puhuttaisi julkisuudessa. (tämän lauseen Aamuposti oli jättänyt pois jutusta)

 

Suurimman osan korttelista omistaa yksityisten sijoittajien perustama BRA-Kiinteistöt Oy, joka omistaa Kiinteistö Oy Hyvinkään Hämeenkatu 2-4:n. Se on nyt saamassa huomattavan rakennusoikeuden lisäyksen hyvin edullisesti.

 

Rakentamisessa rakennusoikeus tarkoittaa puhdasta rahaa. Siksi kunnat yleensä pyrkivät kaavoittamaan vain omia maitaan tai muuten leikkaamaan maanomistajille tulevaa ansiotonta arvonnousua.

 

Korttelin rakennusoikeutta aiotaan lisätä lähes 12 000 kerrosneliömetrillä, enemmän kuin ydinkeskustan voimassa oleva osayleiskaava sallii. Korvauksena siitä BRA-Kiinteistöt maksaisi kaupungille 850 000 euroa.

 

Suunnilleen saman verran maksaisi tontilla kulkevien vesi- ja viemärirunkojohtojen siirtäminen ja Ahjonkadun leventäminen. Molemmat ovat seurausta liikekorttelin rakentamisesta, joten olisi kohtuullista, että kiinteistönomistaja maksaisi ne.

 

BRA-Kiinteistöjen maksettavaksi tuleva korvaus on laskettu mutkikkaalla kaavalla, jossa on oletettu asunto- ja liikerakennusoikeuden hinnaksi 250 euroa kerrosneliöltä. Toimisto-, hotelli- ja käytävätilojen rakennusoikeuden hinnaksi on oletettu 200 euroa kerrosneliöltä.

 

Näin on saatu korttelin rakennusoikeuden arvoksi 6,8 miljoonaa euroa. Kun tästä vähennetään voimassa olevan rakennusoikeuden arvo ja puolitetaan lopputulos, on jotenkin päädytty mainittuun 850 000 euron korvaukseen.

 

Todellisuudessa kaupungin parhaan liikepaikan rakennusoikeus on arvokkaampaa. Kankurinkulmasta, vanhan varikon alueelta, kaupunki myi viime vuonna tontin jopa 282 euron kerrosneliöhinnalla.

 

Ykköskortteliin tulevien asuintalojen rakennusoikeus on tätä arvokkaampaa, koska sijainti on keskeisempi. Realistinen arvio lienee 300 – 400 euroa kerrosneliöltä.

 

Vielä arvokkaampaa on liiketilojen rakennusoikeus. Rakennusoikeuden lisäyksestä noin 9 000 kerrosneliötä on liiketilaa.

 

Nyt BRA-Kiinteistöt saa lisärakennusoikeuden käytännössä ilmaiseksi, koska kaupungin saama korvaus hupenee kunnallistekniikan rakentamiseen. Sinänsä kortteli sopii hyvin liikerakentamiseen.

 

Sopimukseen liittyy, että kaupunki myy Hämeenkatu 6:n BRA-Kiinteistöille osaksi kauppakeskusta. Myyntihinta olisi 1,5 miljoonaa euroa, sekin alakanttiin.

 

Talosta tarjottiin tiettävästi jo 80-luvulla 12 miljoonaa markkaa. Omituista on, että talosta on pyydetty hinta-arvio vain yhdeltä arvioitsijalta. Sen todellinen arvo saataisiin helposti selville laittamalla tilat yleiseen myyntiin.

 

Tiloissa nyt sijaitseva hammashoitola siirtyisi kaupungin suosiman Reka-kiinteistön tiloihin vuokralle, vaikka kaupungilla olisi omiakin vastaavia tiloja. Samalla heikennettäisiin lähipalveluja lakkauttamalla Martin, Hakalan ja Paavolan hammashoitolat.

 

Myös Torkkelinkulma eli Kauppalankatu 6 on siirtynyt BRA-Kiinteistöille. Entinen omistaja VVO myi talon 392 000 eurolla. Kauppahinta on hämmästyttävän alhainen, talon arvohan on moninkertainen. Mitä muuta VVO:n kanssa on sovittu, jotta se luopui isosta kerrostalosta pilkkahinnalla ?

 

Samalla menetetään keskustasta vuokra-asuntoja. Talo puretaan ja Ahjonkadun varteen rakennetaan kolme 8-kerroksista asuintaloa.

 

Näin korkeina ne hallitsevat liiaksi kaupunkikuvaa, mutta tarkoitushan on ahtaa tontille mahdollisimman paljon rakennusoikeutta, joten kaupunkikuvalla ei ole niin väliä.

 

Osa korttelista kuuluu Hyvinkään Kassatalo Oy:lle. Se on saatu hankkeeseen mukaan antamalla sille ilmaiseksi 800 kerrosneliötä lisää rakennusoikeutta.

 

Tällä kertaa BRA-Kiinteistöjen pääomistajiin kuuluva Antti Rantalainen on jäävännyt itsensä tarkasti asian käsittelyssä päinvastoin kuin viisi vuotta sitten valmisteltaessa Aseman kauppakeskusta.

 

Silloin Rantalainen osallistui hallituksessa päätöksentekoon, vaikka BRA-Kiinteistöt omisti aivan kaavamuutosalueen vierestä liikekiinteistön (Kauppalankatu 3-5).

 

 

Kirjoittajat ovat hyvinkääläisiä kaupunginvaltuutettuja (vas.)