Aamuposti julkaisi 2.10. 2008 muutamien henkilöiden, myös minun vastauksiani heidän kysymyksiinsä koskien valtuustojen kokoonpanoa suhteessa kuntalaisten ammattijakaumaan.
Omaa vastaustani ensimmäiseen kysymykseen oli lyhennetty huomattavasti, mikä sinänsä oli ymmärrettävää, mutta lyhentäminen oli tehty niin, että terävyys vastauksesta oli häivytetty.
Kysymys kuului: ”Miten valtuutettujen ammattijakauma vaikuttaa päätöksentekoon ? Puhuuko kunta- tai yrittäjäpuolue liian kovalla äänellä ? ”
Tässä antamani vastaus ja alla, mitä siitä oli päässyt lehteen.
Vastaus:
”On aivan luonnollista, että erilaiset "eturyhmät" pyrkivät saamaan jäseniään valtuustoihin ja että heitä sinne myös valitaan.
Viime aikoina on väitetty, että kunnan palveluksessa olevat pääsevät liikaa vaikuttamaan kunnan asioihin ja jopa vaadittu heidän osallistumisoikeutensa kaventamista. Keskustelu muistuttaa parin vuotta sitten EVA:n taholta viritettyä keskustelua eläkeläisten äänioikeuden rajoittamisesta sillä perusteella, että he kuuluvat ”passiiviseen” väestönosaan. Tällainen osallistumisoikeuksien rajoittaminen olisi epädemokraattista ja sitä paitsi loputon tie. Aina löytyisi uusia ryhmiä, joiden oikeuksia alettaisiin sitten rajoittaa.
En ole Hyvinkään valtuustossa huomannut ”kuntapuolueen” tai ”yrittäjäpuolueen” olemassaoloa. Ainakaan kunnan työntekijöinä toimivat valtuutetut eivät sen kummemmin aja oman alansa asioita kuin muutkaan valtuutetut. Rintamalinjat kulkevat pikemminkin puolueiden välillä.
Viime vuonna teimme aloitteen, että kaupunki maksaisi 270 euron joulurahan myös niille kunnan työntekijöille, joiden työsuhde oli alkanut vasta elokuun alun jälkeen. Mutta niin vain melkein kaikki valtuustoon kuuluvat kunnan työntekijät äänestivät aloitettamme vastaan.
Myöskään yrittäjät eivät ole mikään yhtenäinen ryhmä. Eivät kaikki yrittäjät ole innoissaan esimerkiksi uusista kauppakeskuksista tai kauppojen sunnuntaiaukiolosta. Sen sijaan suuryritysten tahto näyttää kyllä toteutuvan pitkälle esimerkiksi tontti- ja kaava-asioissa, esimerkkeinä vaikkapa Kesko, S-ryhmä ja YIT, jotka ovat Keko-hankkeen varsinaiset hyötyjät. Myös paikallinen ”kiinteistösijoittajapuolue” on lobannut itselleen edullisia kiinteistökauppoja ja rakennusoikeutta keskustan kauppakeskushankkeissa.”
Aamupostissa luki:
”- En ole huomannut
”kuntapuolueen” tai ”yrittäjäpuolueen” olemassaoloa. Ainakaan kunnan
työntekijät eivät se kummemmin aja oman alansa asioita kuin muutkaan
valtuutetut. Rintamalinjat kulkevat pikemminkin puolueiden välillä.
- Yrittäjätkään eivät ole mikään yhtenäinen ryhmä. Eivät kaikki yrittäjät ole
innoissaan esimerkiksi uusista kauppakeskuksista tai kauppojen
sunnuntaiaukiolosta.
- Osallistumisoikeuden kaventaminen vaaleissa olisi epädemokraattista ja sitä paitsi loputon tie.”