Aamuposti 30.9.2010

Vastustin Palopuron koulun lakkautusta

Aamuposti uutisoi (29.9.), että Hyvinkään opetuslautakunnan päätös Palopuron koulun lakkauttamisesta oli yksimielinen. Osallistuin varajäsenenä lautakunnan kokoukseen ja vastustin koulun lakkauttamista. Kuka mahtoi syöttää toimittajalle virheellistä tietoa?

Oli outoa, että esitys koulun lakkauttamisesta tuotiin yllättäen jo nyt lautakunnan käsittelyyn, vaikka valtuusto hyväksyy ensi vuoden talousarvion vasta kahden kuukauden kuluttua. Oikea marssijärjestys olisi ollut, että lautakunta olisi päättänyt koulun kohtalosta vasta sen jälkeen. Mitään kiirettä päätöksellä ei ollut.

Lisäksi esitin kokouksessa ensi vuoden talousarvioon 120 000 euroa Palopuron koulun toiminnan jatkamiseen. Niin ikään esitin kouluverkkosuunnitelman yhteydessä, että Palopuron koulun toimintaa jatketaan, kunnes Yli-Jurvan koulu valmistuu lähistölle, suunnitelman mukaan 2016. Näinhän alun perin kaavailtiin, mutta nyt lakkautusta kiirehdittiin puhtaasti säästösyistä.

Mitään näistä esityksistäni ei kukaan lautakunnassa kannattanut. Monet, erityisesti keskusta ja vihreät, puhuvat kyllä kauniisti kylä- ja lähikoulujen puolesta, mutta nyt olisi tarvittu tekoja. Niiden puute syö uskottavuutta muidenkin kyläkoulujen puolustamiselta.

Kouluverkkosuunnitelmassa perusteltiin Palopuron koulun lakkautusta sillä, että alueen oppilasmäärä alenee. Tässä johdettiin harhaan, sillä ennusteet kertovat alueen oppilasmäärän kasvavan nykyisestä 21:stä 33:een vuoteen 2016 mennessä, jolloin oppilaita olisi yhtä paljon kuin Kaukasissa tai Kytäjällä.

Lisäksi kouluun tuleville on kerrottu, että koulu tullaan lakkauttamaan vuoden päästä, joten ei ihme, että vanhemmat valitsevat toisen koulun eikä ensimmäiselle luokalle tänä syksynä tullut uusia oppilaita.

Koulun lakkautusta on perusteltu myös sillä, että opettajat ovat jäämässä eläkkeelle. Ei se voi olla mikään peruste lakkauttaa koulu. Koulun ja kahden opettajan viran lakkauttaminen merkitsevät myös ryhmäkokojen kasvua Hakalassa ja Vehkojalla.

Parhaassa mahdollisessa kunnossa ei yli 50-vuotias koulurakennus tietenkään ole, mutta toki koulua siellä voi käydä edelleen ja remontoida kiireellisimmät puutteet.

Valtuusto voi vielä muuttaa päätöksen myöntämällä tarvittavat rahat ja lisäämällä talousarvion sitoviin tavoitteisiin koulun säilyttämisen.

 

Olli Savela
opetuslautakunnan varajäsen, kaupunginvaltuutettu (vas.)
Hyvinkää