Aamuposti 3.4.2012
Lukijan kynästä

 

Suurkunta heikentäisi demokratiaa

 

Valtuutettu Annika Kokko väitti (AP 29.3.), että Hyvinkään kaupungin lausunto kuntarakenteesta viime vuonna olisi ollut yksimielinen. Kokko muistaa väärin.

 

Esitin lausunnosta päätettäessä (16.4.2012), että Hyvinkää vastaisi kielteisesti kysymykseen, joka koski halukkuutta tehdä kuntaliitosselvityksiä yhdessä muiden kuntien kanssa. Valitettavasti esitykseni hävisi äänin 10-36. Aamuposti vain ei ole kertonut tästä äänestyksestä yhtään mitään.

 

Nyt suunnitellaan sitten kokoomuksen johdolla vielä Hyvinkään sairaanhoitoaluettakin suurempaa, kahdeksan kunnan liitosta.

 

On selvää, että tällaisessa suurkunnassa asukkaiden vaikutusmahdollisuudet oman alueensa asioihin heikkenevät tuntuvasti. Hyvinkääläiset tuskin olisivat kiinnostuneita Pornaisten asioista tai päinvastoin.

 

Suurkunnassa olisi monta keskusta, jotka kilpailisivat keskenään rakennuskohteista ja palveluista. Kuntakeskus sijoittuisi johonkin Järvenpään tai Keravan seudulle. Hyvinkää olisi tällaisessa suurkunnassa väistämättä syrjäkylä, johon tultaisiin lähinnä sairastamaan.

 

Uudenmaan kunnat ovat nykyisellään aivan sopivan kokoisia turvaamaan kuntalaisten tarvitsemat palvelut, kun ne hoituvat paljon pienemmissäkin kunnissa. Kuntaliitokset, sote-alueet ja vahva metropolihallinto johtavat vain palvelujen keskittämiseen ja myös yksityistämiseen. Niistä on helpompi päättää suppeammalla joukolla.

 

Kuntien ongelma ei olekaan liian pieni koko vaan rahapula, mutta kuntaliitokset eivät tuo kunnille yhtään lisää rahaa. Päinvastoin, Kataisen hallitus on kehysriihessä jälleen leikkaamassa kuntien valtionosuuksia. Myöskään yhteisöveron alennusta ei aiota korvata kunnille täysimääräisesti ja kuntien kustannuksia lisätään siirtämällä työmarkkinatuki kuntien maksettavaksi.

 

Hyvinkään kaupungin pitäisi vastata kielteisesti ehdotuksiin liitosselvitysten tekemisestä. Jos haluamme säilyttää Hyvinkään itsenäisenä kaupunkina, ei selvityksiin ole tarvetta.

 

 

Olli Savela

kaupunginvaltuutettu (vas)

Hyvinkää