Valtuutetun puheenvuoro

Aamuposti 29.6.2013

 

Kallis Kiljava

 

Kiljavan Sairaala Oy on jälleen talousvaikeuksissa. Sairaalan omistavat viisi Uudenmaan kuntaa: Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi ja Tuusula sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS.

 

Nyt Kiljavan sairaala haluaa sitouttaa kunnat ostamaan siltä vähintään 40 kuntoutuspaikkaa ja 31 pitkäaikaishoidon paikkaa ympäri vuoden. Kunnat ovat sen hyväksyneet, Hyvinkäänkin valtuusto äänestyksen jälkeen.

 

Kiljavan sairaala ei itse näitä palveluita tuota vaan niiden tuottajina ovat yksityiset yritykset. Hoitopalvelut tuottaa ruotsalainen Attendo, ateriat ranskalainen Sodexo ja kiinteistöpalvelut tanskalainen ISS.

 

 

Kiljavan kuntoutustoiminta lienee laadukasta, mutta kalliiksi se kunnille tulee, keskimääräinen kuntoutuspäivän hinta on 306 euroa. Lisäksi potilaat maksavat runsaat 11 euroa päivältä.

 

Myös pitkäaikaispotilaiden hoito on kallista. Kiljavan sairaala laskuttaa kuntia 188 euroa hoitopäivältä.

 

Hyvinkään talousjohtaja oli laskenut, että pitkäaikaishoidossa kaupungin nettokuluksi jää keskimäärin 137 euroa hoitopäivältä, kun potilaan maksuosuus vähennetään kuluista.

 

Vastaava hoito tehostetussa palveluasumisessa maksaisi kaupungille noin 90 euroa hoitopäivältä. Kiljavan hinta on siis puolitoistakertainen kaupungin omaan hintaan verrattuna.

 

Ei olekaan ihme, että Nurmijärven kunta vuokrasi sairaalasta kokonaisen osaston omiksi pitkäaikaishoidon väistötiloikseen käyttäen omaa henkilökuntaa sen sijaan, että olisi ostanut hoidon sairaalalta.

 

Kiljavan sairaalan hoitajamitoitus pitkäaikaishoidossa ei myöskään ole erityisen hyvä, vain 0,6 hoitajaa potilasta kohti.

 

 

Eivätkä tässä vielä kaikki kustannukset. Kunnat maksavat erikseen yhtiövastiketta sairaalakiinteistön remonttia varten otetun lainan lyhennyksiin ja korkoihin. Yhtiövastiketta peritään kunnilta yhteensä 1,5 miljoonaa euroa vuodessa.

 

Päättäjille ei ole toimitettu tietoja sairaalan ja palvelujen tuottajien välisistä sopimuksista, joten tiedossa ei ole, paljonko sairaalayhtiö niistä maksaa.

 

Edellä kerrotut pitkäaikaishoidon hinnat kertovat, että joku vetää joka tapauksessa välistä ja paljon. Luultavasti välistä vetäjä on Attendo.

 

Sairaalan toimintaa leimaa muutenkin salamyhkäisyys. Viime vuoden toimintakertomus ja tilinpäätös ehtivät olla muutaman päivän Hyvinkään kaupungin verkkosivuilla, mutta sitten ne katosivat.

 

 

Sairaalan pitäisikin toimia kuntayhtymänä, jolloin toiminta olisi avoimempaa. Kuntayhtymänä se voisi myös itse järjestää kuntoutuksen ja pitkäaikaishoidon eikä tarvitsisi käyttää ostopalveluja.

 

Teimme esityksen sairaalayhtiön purkamisesta ja sen varojen ja velkojen siirtämisestä perustettavalle kuntayhtymälle, mutta esityksemme ei saanut valtuustossa muiden ryhmien tukea.

 

Samassa kokouksessa oli esillä perusturvalautakunnan lisämäärärahaehdotus. Lautakunta esitti lisärahaa tälle vuodelle muun muassa Kiljavan palvelujen ostoihin, jotta kaupunki täyttäisi sitoumuksensa.

 

Erikoista oli, että tämänkin esityksen valtuuston enemmistö äänesti nurin. Ensin sitouduttiin kalliisiin yksityisiin palveluihin, mutta sitten laitettiin pää pensaaseen eikä haluttu myöntää rahaa niihin.

 

Talousjohtajan laskelman mukaan kaupunki maksaa Kiljavan palveluista noin 470 000 euroa vuodessa yli markkinahinnan. Sille rahalle olisi parempaakin käyttöä.

 

 

Olli Savela

Kirjoittaja on Hyvinkään kaupunginvaltuutettu (vas)