Aamuposti 21.11.2013
Valtuutetun puheenvuoro

 

Alibudjetointi jatkuu

 

Hyvinkään ensi vuoden talousarvioesityksessä sosiaali- ja terveyspalvelut on jälleen kerran alibudjetoitu pahasti. Esimerkiksi työmarkkinatuen kuntaosuuteen ja toimeentulotukeen on varattu saman verran kuin tänä vuonna arvioidaan kuluvan, vaikka työttömyys on kasvussa.

 

Myöskään ostopalveluiden hintojen korotuksiin ei ole varauduttu. HUS:lle on varattu huomattavasti vähemmän kuin HUS itse on budjetoinut. Näihin tarkoituksiin joudutaan kesken vuoden varaamaan lisää rahaa, jos ei sitä ymmärretä jo nyt myöntää. Näin on käynyt joka vuosi.

 

Vanhusten tehostetusta hoidosta (vanhainkodeista ja palveluasumisesta) aiotaan vähentää noin 10 hoitopaikkaa muuttamalla Paavolan vanhainkoti kevyemmin tuetun asumisen palvelutaloksi. Samaan aikaan vanhusten määrä kasvaa eivätkä kaikki tule toimeen kotonaan. Vanhusten hoidosta ei pidä säästää.

 

Perusturvan henkilöstömenoista aiotaan leikata reippaasti, yli miljoona euroa. Sijaisia ei enää juuri otettaisi eikä kaikkien poislähtevien tilalle palkattaisi uusia työntekijöitä, vaikka he olisivat tarpeen palvelujen turvaamiseksi.

 

Tavoitteena on leikata kaupungin henkilöstömenoja 50 henkilötyövuotta vastaava työpanos. Henkilöstöä on uhattu irtisanomisilla ja lomautuksilla, jos vaadittuja ”säästöjä” ei saada aikaiseksi.

 

 

Vastustin aikoinaan Palopuron koulun lakkautusta opetuslautakunnassa, mutta jäin siellä yksin. Palopuron koulussa väitettiin olevan liian vähän oppilaita.

 

Nyt vuorossa olisi Nopon koulun lakkautus. Nopossa on noin 80 oppilasta. ”Perusteena” on nyt koulutilojen korjaustarve. Vaikuttaa siltä, että ensin päätetään lakkautettavasta koulusta ja sitten keksitään perusteet.

 

Koko asiasta ollaan lisäksi päättämässä hyvin lyhyellä varoitusajalla. Siitä huolimatta uskon, että koulun lakkautus on vielä mahdollista torjua.

 

Rahaa riittää kyllä kyseenalaisiin kohteisiin. Täysin turhaan Keski-Uudenmaan kahdeksan kunnan liitosselvitykseen on varattu 100 000 euroa. Liitoksen toteutumiseen ei taida uskoa enää kukaan.

 

 

Hyvinkään ongelma ei ole liian suuret menot vaan liian pienet tulot. Kataisen hallitus on leikannut kuntien valtionosuuksia reippaasti. Hyvinkään menetys on ensi vuonna jo 11 miljoonaa euroa, mikä vastaa noin 1,25 veroprosentin tuottoa.

 

Ja lisää leikkauksia on tulossa, jos hallitus aikoo toteuttaa suunnitelmansa kahden miljardin euron karsinnoista kuntien menoihin.

 

Vaihtoehtoinen ratkaisukin on olemassa. Aletaan verottaa pääomatuloja samalla tavalla kuin muitakin tuloja. Nyt meillä on huomattava määrä vapaamatkustajia, jotka eivät osallistu kuntien palvelujen rahoittamiseen, koska pääomatuloista ei makseta kunnallisveroa.

 

Hyvinkääläiset saivat vuonna 2011 veronalaista pääomatuloa 54 miljoonaa euroa. Sen päälle tulevat vielä verovapaat pääomatulot. Niistä olisi saatu lisää verotuloa ainakin 10 miljoonaa euroa. Ja tässä laskelmassa on jo otettu huomioon se, että yhteisöveroa kertyisi nykyistä vähemmän, koska yrityksissä työskenteleviltä omistajilta poistuisi kannuste muuntaa palkkatulojaan pääomatuloksi.

 

 

Olli Savela

Kirjoittaja on Hyvinkään kaupunginvaltuutettu (vas.)