Aamuposti 27.2.2016

Lukijalta

 

Kerrostalot pilaisivat Sveitsin puiston

 

Joukko lähiseutujen liikemiehiä suunnittelee ostavansa Sveitsin Rantasipin hotellikiinteistön. Liikemiesten perustama Finex Real haluaa samalla kytkeä Hyvinkään kaupungin mukaan hankkeeseen ja vaatii kaupunkia kaavoittamaan kerrostaloja Rantasipin parkkialueelle ja Härkävehmaan koulun tontille ja sen ympäristöön.

 

Kaikkiaan Finex Real haluaa kaupungin kaavoittavan alueille ainakin 750 – 850 asuntoa. Käytännössä se tarkoittaa useita isoja ja korkeita kerrostaloja. Osa niistä sijoittuisi hotelliin vievän tien varrelle nykyisille parkkipaikoille, aivan Sveitsin puiston sydämeen.

 

On selvää, että tällainen massiivinen asutus välittömästi luonnonsuojelualueen molemmin puolin tärvelisi huomattavasti Sveitsin puiston luonnetta.

 

Härkävehmaan koululle löytyy varmasti muutakin käyttöä, jos se joskus poistuu koulukäytöstä. Ja jos koulu puretaankin, on tontille muitakin käyttövaihtoehtoja kuin asuintonttina. Samoin Aleksis Kivenkadun hiekkakenttä on alueella joka tapauksessa edelleen tarpeen muun muassa läheisen Sveitsin koulun takia.

 

Kerrostalotontteja on Hyvinkäällä tarjolla muuallakin, jos sijoittajia kiinnostaa rakentaminen – eikä edes kovin kaukana Sveitsin puistosta.

 

Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että Rantasipissä jatkuu hotellitoiminta, mutta on sopimatonta, että Finex vaatii samalla itselleen laajaa rakennusoikeutta alueelle. Jos se on ehto Rantasipin ostamiselle, tällainen vaatimus on suorastaan röyhkeä.

 

Pitäisi kai olla selvää, että jos alueelle joskus kaavoitettaisiinkin asuintaloja, tontit olisivat vapaasti kaikkien rakennusliikkeitten haettavissa.

 

On vaikea nähdä Finexin rakennushankkeita muuna kuin rahastuksena. Asunnot eivät taatusti olisi halpoja. Eivätkä asunnot auttaisi hotellitoimintaa. Asutus ei myöskään ratkaisisi ravintolan kannattavuutta, tuolla asukasmäärällä ei vielä ylläpidetä kuin keskikaljakuppilaa.

 

Finex on esittänyt kaupungille toisenkin vaatimuksen. Kaupungin pitää investoida miljoonia euroja uimalan muuttamiseen kylpyläksi ja yhdyskäytävän rakentamiseksi hotellista uimalaan tukemaan hotellibisnestä.

 

Tässä taloudellisessa tilanteessa en pidä kylpylähanketta järkevänä. Mieluummin investoisin koulutiloihin ja vanhusten ympärivuorokautisiin hoitopaikkoihin. Koulut vaativat remontteja ja hoitopaikoista on pulaa.

 

Kaupunki on käynnistänyt Sveitsin alueen suunnittelun ja kuntalaisiltakin kysellään mielipiteitä. On outoa, että tällaisessa tilanteessa kaupunginhallitus myönsi Finexille suunnitteluvarauksen alueesta ikään kuin kuntalaisten mielipiteillä ei olisikaan mitään väliä.

 

Samaan aikaan hallitusohjelmassa suunnitellaan valitusoikeuden rajoittamista kaava-asioissa vain välittömiin rajanaapureihin.

 

 

Olli Savela

kaupunginvaltuutettu (vas)

Hyvinkää