Keski-Uusimaa 9.4.2022 ja Aamuposti 11.4.2022

HUS:ssa siirrytään harvainvaltaanHelsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri muuttuu ensi vuoden alussa HUS-yhtymäksi.

HUS-yhtymän perussopimuksessa ylimmäksi päättäväksi elimeksi esitetään yhtymäkokousta, joka päättäisi muun muassa strategiasta, hallintosäännöstä, talousarviosta, konserniohjeesta ja eri toimielinten jäsenistä. Toisin sanoen se päättäisi kaikista tärkeimmistä asioista mukaan lukien kolmen miljardin euron verovarojen käyttö.

Yhtymäkokoukseen Uudenmaan neljä hyvinvointialuetta ja Helsinki valitsevat kukin yhden edustajan. Viisi henkilöä tekisi HUS:n tärkeimmät päätökset. Heidän äänivaltansa määräytyisi alueen asukasluvun mukaan.

Käytännössä päätökset voisi tehdä kaksi henkilöä, jos Helsingin edustaja liittoutuu jonkin toisen hyvinvointialueen edustajan kanssa (pl. Itä-Uusimaa). Edustajat saavat kokousohjeensa aluehallituksilta, mutta ohjeet eivät ole juridisesti sitovia.

Tällaisesta päätöksenteosta on demokratia kaukana. Nykyisessä HUS-kuntayhtymässä ylintä päätösvaltaa käyttää 55-jäseninen yhtymävaltuusto, joka edustaa eri kuntia ja puolueita. Tällainen laajapohjainen valtuusto toteuttaisi demokratiaa paljon paremmin kuin suppea yhtymäkokous.

Perussopimusluonnoksen mukaan HUS:n hallituksen kokoonpano ei noudattaisi enää koko Uudenmaan vaalituloksen mukaista suhteellisuutta vaan jäsenet valittaisiin alueittain isoimmista puolueista. Tämä suosii kokoomusta, SDP:tä ja RKP:tä. Häviäjiä olisivat vihreät ja perussuomalaiset.

Aluevaltuustot ja Helsinki päättävät perussopimuksesta huhtikuun aikana, Keski-Uudenmaan aluevaltuusto 28.4. Esitetty perussopimus on hylättävä.Olli Savela
Keski-Uudenmaan aluevaltuutettu (vas)
Hyvinkää