Facebook-päivitys 29042022 aluevaltuustoKeski-Uudenmaan aluevaltuusto kokoontui eilen päättämään muun muassa uuden HUS:n perussopimuksesta. Esitimme, että HUS:n ylimmän päättävän elimen tulee olla yhtymävaltuusto eikä yhtymäkokous. Hävisimme äänin 21 – 46.

Valtuusto käy julkista keskustelua ja se on laajapohjainen edustaen eri puolueita ja alueita. Yhtymäkokoukseen taas neljä hyvinvointialuetta ja Helsinki valitsevat kukin yhden edustajan. Hän saa ohjeensa aluehallituksilta. Niiden keskustelut ovat suljettuja. Meille on jopa annettu ohjeeksi, ettei aluehallituksen keskusteluista saisi puhua ulkopuolelle.

Todellinen syy päätösvallan keskittämiseen lienee kokoomuksen halu laittaa HUS menokuriin. Terveydenhoidon painopistettä on siirrettävä erikoissairaanhoidosta perusterveydenhoitoon, mutta sitä ei pidä tehdä HUS:ia kurittamalla vaan laittamalla perusterveydenhoito kuntoon. Kun lääkärille pääsee ajoissa, tarve erikoissairaanhoitoon vähenee. Kun meillä on riittävästi laadukkaita hoitopaikkoja vanhuksille, heitä ei tarvitse makuuttaa kalliissa erikoissairaanhoidossa.Aluevaltuusto käsitteli jälleen myös hallintosääntöä. Esitimme muun muassa hyvinvointialueen johtajan päätösvallan rajaamista kahteen miljoonaan euroon, kun kyse on sopimuksista, sitoumuksista ja hankinnoista. Päätökseksi tuli kuusi miljoonaa euroa äänin 44 – 23. Mainittakoon, että Hyvinkään kaupunginjohtajalla on oikeus päättää sopimuksista 100 000 euroon asti.

Hallintosääntöön oli jäänyt kohta, jonka mukaan muutenkin korkeita kokouspalkkioita korotetaan 50 prosenttia kolmen tunnin jälkeen joka tunti. Eli valtuuston ja hallituksen kokouksista olisi maksettu alle kolmen tunnin kokouksista 240 euroa, kolmen tunnin jälkeen 360 euroa, neljän tunnin jälkeen 480 euroa, viiden tunnin jälkeen 600 euroa jne.

Esitin hallituksen kokouksessa, että 50 prosentin korotus maksetaan vain kerran kolmen tunnin jälkeen, mikä on yleinen käytäntö. Tuolloin esitykseni hävisi äänin 4 – 12. Nytkin päätöksentekoa haluttiin lykätä, mutta lopulta esityksemme hyväksyttiin yksimielisesti.

Hallintosääntöön lisättiin uusi pykälä, joka mahdollistaa 6 000 euron ryhmärahan maksamisen aluevaltuutettua kohti joka vuosi. Tämä uusi puoluetuki on täysin kohtuuton. Se voi maksaa yli 400 000 euroa vuodessa. Isot ryhmät voivat sillä palkata toimitsijoita lukemaan esityslistoja puolestaan. Äänestin ryhmärahaa vastaan, mutta hävisimme äänin 14 – 55.

Ryhmärahan taustalla on viiden hallituspuolueen ja kokoomuksen jo viime syyskuussa tekemä valtakunnallinen sopimus rahan jakamisesta. Sopimuksesta kerrottiin meille aluevaltuutetuille viisi päivää aluevaalien jälkeen. Toki huhuja oli kuulunut jo aiemmin.