Aamuposti 23.11.2003

Valtuutetun puheenvuoro
Olli Savela

 

Aseman kauppakeskus ei työllistä

 

Aseman kauppakeskushankkeen puolustajat eivät ole paljon puhuneet hankkeen työllisyysvaikutuksista. Tarkempi perehtyminen asiaan osoittaa, ettei niistä juuri kannatakaan puhua.

 

Asemakaavan perusteluissa väitetään, että ”myymäläkerroksen työpaikkamäärä on arviolta noin 300 – 400 työpaikkaa. Tämän lisäksi tulevat toisen kerroksen toimisto / hotelli ym. työpaikat. Osa-aikaisia työpaikkoja on arviolta noin 100.” Sitten todetaan kainosti: ”Kaikki työpaikat eivät ole uusia.”

 

Eivät todellakaan ole. Itse asiassa koko hypermarketin idea on työllistää mahdollisimman vähän. Tehokkuuden nimissä työpaikat ja henkilöstökulut pyritään minimoimaan.

 

Tämän vahvistaa  myös kaupan alan oma selvitys (Kauppalehti 22.9.2003). Sen mukaan: ”Jos hypermarketin myyntiä ja työtuntitehokkuutta merkitään 100:lla, se on supermarketeissa 67 ja lähikaupoissa 52.”  Tämä tarkoittaa, että samalla työtuntimäärällä saadaan hypermarketissa aikaiseksi melkein kaksi kertaa niin suuri myynti kuin lähikaupassa. Asian voi sanoa niinkin, että sama myynti työllistää hypermarketissa vain puolet siitä mitä lähikaupassa.

 

Kauppatilaselvityksen mukaan Hyvinkäällä ei ole ostovoiman kasvusta huolimatta todellista tarvetta päivittäistavarakaupan lisäneliöille liki 20 vuoteen. Tällaisessa tilanteessa uusi hypermarket syö muita kauppoja ja vähentää kaupan alan työpaikkoja.

 

Asemankaavan perusteluissa todetaan myös, että ”rakentamisaikaisten työpaikkojen määrä on kauppakeskuksen osalta suuruusluokkana noin 150 työpaikkaa.”  Tunnettu tosiasia on, että korjausrakentaminen on huomattavasti työllistävämpää kuin uudisrakentaminen. Aseman koulujen kunnostus olisi viisasta myös työllistämisen kannalta.

 

o o o

 

Tehokkuudella ja henkilöstön vähentämisellä pyritään kaupankin alalla voittojen kasvattamiseen. Tässä on tilastojen mukaan myös onnistuttu. Viime vuonna kaupan aikaansaamasta arvonlisäyksestä oli palkkojen ja työnantajan sivukulujen osuus 66 prosenttia ja liikevoiton osuus 34 prosenttia. Vielä 20 vuotta aikaisemmin vuonna 1982 oli palkkojen ja työnantajan sivukulujen osuus 75 prosenttia ja liikevoiton osuus 25 prosenttia.

 

Suunta on selkeä. Voittojen kasvu on saatu aikaiseksi henkilöstöä vähentämällä. Samana aikana kaupan alalla tehdyt työtunnit vähenivät 24 prosenttia huolimatta myynnin ja ostovoiman kasvusta.

 

Tämäkään ei riitä kaikille. Tänä syksynä Citymarketit ovat ilmoittaneet vähentävänsä 143 työpaikkaa. Heistä 78 irtisanotaan. Vastuunsa tunteva kuluttaja ottaa tällaiset seikat huomioon valitessaan ostospaikkaa.

 

Henkilöstön vähentäminen näkyy myös liikkeiden palvelutasossa. Isossa kaupassa harvoin saa yhtä hyvää henkilökohtaista neuvontaa ja ohjausta kuin pienessä kaupassa.

 

Aseman kauppakeskusta vastaan kerätyt liki 4 000 nimeä kertovat myös, että varsin suuri joukko hyvinkääläisiä tuntee vähintäänkin vastenmielisyyttä asioida Aseman kauppakeskuksessa, jos se joskus toteutuu. Jos Kesko on viisas, se ottaa tämän huomioon päättäessään uusien kauppakeskusten sijoituspaikoista.

 

o o o

 

Itse hankkeen toteutuminen ei ole siis ollenkaan varmaa. Edes asemakaavasta ei ole vielä päätöstä. Vaikka sellainen äänestyksen jälkeen syntyisikin, ei hanke ole sillä selvä.

 

Valitusten jälkeen tarvitaan vielä ainakin kaksi isoa päätöstä ja monta pienempää. Tarvitaan päätös Aseman koulun korvaavan koulun rakentamisesta ja tarvitaan päätös Aseman koulun tontin myymisestä. Molemmat päätökset jäävät seuraavalle valtuustolle, joten kuntalaiset pääsevät ottamaan niihin kantaa ensi syksyn kunnallisvaaleissa, ellei hanke kaadu jo sitä ennen.

 

Luulenpa, että ainakin nuo 4 000 allekirjoittajaa ottavat selvää ehdokkaansa kannasta Aseman kauppakeskukseen ennen kuin tekevät äänestyspäätöksensä.

 

 

 

Takaisin etusivulle