Aseman kauppakeskuksen hinnasta

 

Julkaistu Aamupostissa 8.6.2004

 

Keskustan ”kehittämistoimikunnan” puheenjohtajan Ari Matikan vastaus (2.6.AP) kirjoitukseeni (29.5.AP) vaatii muutaman kommentin.

 

Toimikunta oli todellakin jättänyt Hangonsillan koulun kustannuksista pois tontin hinnan. Kun kaupunki muutama kuukausi sitten osti kyseisen alueen ympäristöineen Kapiteeli Oy:ltä, maksoi kaupunki mahdollisen koulun tontista noin 200 000 euroa. Tämä on viisi kertaa enemmän kuin Matikan arvioima ”alle 40 000 euroa”. Yhdessä koulun kalustamisen kanssa (0,6 miljoonaa euroa) nämä unohdetut kustannukset ovat 0,8 miljoonaa euroa.

 

Vielä yksi erä, joka saattaa kustannuksista puuttua, ovat Aseman koulujen purkamiskustannukset. Nekään eivät voi olla ihan vähäiset. Suostuisiko Kesko maksamaan ne vai jäävätkö ne kaupungin maksettaviksi ?

 

Matikka perustelee Tapainlinnan koulun kalleutta verrattuna Hangonsiltaan sillä, että ”se on oppilasmäärältään suurempi ja se valmistuu maastoon, joka on rakennusteknisesti hankalampi”. Todellisuudessa Tapainlinnan oppilasmäärä (625) on vain vähän suurempi kuin Hangonsillan koulun (598) eivätkä pohjatyöt entisellä Hangon ratapihallakaan ole ihan yksinkertaisia.

 

Missään en ole nähnyt tarkempia kustannusarvioita, mitkä pitäisi ilman muuta julkistaa. Myöskään Hangonsillan koulun huonetilaohjelmaa en ole löytänyt. Se on kuitenkin tiedossa, että koulun hyötypinta-alaksi on kaavailtu 4080 neliötä, kun Tapainlinnan koulun on 4915 neliötä ja Aseman koulun saneerattuna 4681 neliötä. Vaikuttaa siltä, että Hangonsillan koulusta suunnitellaan liian ahdasta ja siten pyritään näyttämään kustannukset tarvetta pienempinä.

 

Myös Aseman koulun saneerauksen kustannusarvion (6,2 miljoonaa euroa) tarkemmat perusteet pitäisi julkistaa. Kustannukset vaikuttavat selvästi yliarvioiduilta. Mahdollisesti remontista tehdään liian perusteellinen tai sitten yliarviointi on tahallista. Kun korjausrakentamisen asiantuntija Eric Pollock vieraili puukoululla pari vuotta sitten, hän totesi heti aluksi, että onneksi puukoulua ei ole pilattu remontilla.

 

Matikka kirjoittaa, että ”kouluratkaisuissa on periaatteellisia eroja”. Näin onkin. Kun Aseman koulun rehtori oli toimikunnan kuultavana 5.5. (katso pöytäkirja), hän asettui nykyisten koulurakennusten saneeraamisen ja laajentamisen kannalle. Perusteluina olivat mm. liikenneturvallisuus ja se, että vanha koulurakennus on opetuksen kannalta rauhallinen ja hyväksi koettu. Sen sijaan uuteen kouluun suunnitellut ruokasali-/mediateekkiratkaisut saanevat aikaan rauhattomuutta. Ei olekaan ihme, että 85 prosenttia Aseman koulun oppilaiden vanhemmista kannattaa kouluyhdistyksen kyselyn mukaan nykyistä koulua.

 

Kiinteistöveron suhteen saatoin olla väärässä edellyttäen, että koko rakennusoikeus toteutuu. Mahdollista on sekin, että Kesko rakentaa vain hypermarketin ja ehkä muutaman erikoisliikkeen, mutta BRA-kiinteistöjen kortteli jää suunnilleen nykyiselleen, ehkä Tarjoustalolla täydennettynä. Kuvaava on Keskon aluejohtajan Timo Huurtolan kommentti (4.6.AP): ”Huurtola tähdentää, että Keskoa kiinnostaa pelkästään City-marketin rakentaminen. Erikoiskaupat ovat muiden tahojen asia.”  

 

Mutta kunnallisveron ja uusien työpaikkojen suhteen en ole väärässä. Toiveet uusista työpaikoista ovat vain arvailuja vailla todellisuuspohjaa. Hypermarketit myyvät myös samoja tavaroita kuin monet erikoisliikkeet, joten sikäli ne heikentävät uusien erikoisliikkeiden edellytyksiä.

 

Sitä paitsi Tuomas Santasalo on laskenut kunnallisverotulot väärin, kun hän on muuntanut osa-aikaiset työntekijät kokoaikaisiksi. Osa-aikatyössä veron osuus on pienempi kuin kokoaikatyössä. Kunnallisverotulot on siten joka tapauksessa yliarvioitu. Santasalon ”asiantuntemuksen” tasosta kertoo jotain myös käsittämätön kohta selvityksessä: ”Kaupungin veroprosentti on 18,00. Kun tästä vähennetään kirkollisverot ja sairausvakuutusmaksu, saadaan kunnan osuudeksi 15,35 %.”

 

Ensimmäistä kertaa kuulen, että ne voisi vähentää kunnallisverosta. Santasalo voisi palauttaa konsulttipalkkionsa kaupungille.

 

Matikka haaveilee keskustaan jopa kolmea hypermarkettia. Tällainen keskustan ”vetovoimaisuuden” lisääminen ei ole todellakaan toivottavaa. Sen seurauksena ovat lähikauppojen kuolemat.

 

Kun muualta on pakko tulla keskustaan, autoliikenne lisääntyy reippaasti. Sen takaavat myös Aseman kauppakeskukseen suunnitellut lähes 800 ilmaista parkkipaikkaa.

 

Olli Savela

Hyvinkää

 

 

Takaisin etusivulle