Maaliskuisen valtuustoseminaarin ryhmätöissä virkamiehet
olivat kehittäneet idean, että Aseman koululla toimiva kaupungin keskuskeittiö
voidaan lopettaa, jos Aseman koulu puretaan. Uuteen
Hangonsillan kouluun ei
rakennettaisi keskuskeittiötä, vaan kaupungin ruokahuolto siltä osin
yksityistettäisiin.
Kaupunginjohtaja ei tosin sanonut, että ”jos” Aseman koulu
puretaan vaan ”kun” se puretaan. Kaupunginjohtajalla on tietysti oikeus lausua
mielipiteensä, mutta jotakin tuollainen ”lipsahdus” kertoo johtavan virkamiehen
suhtautumisesta kunnalliseen demokratiaan. Asian kun päättää valtuusto eikä
kaupunginjohtaja.
Aseman koulun keskuskeittiössä valmistetaan noin 4500 ateriaa
päivässä, mikä on noin puolet kaupungin koko käytöstä (koulut, päiväkodit,
vanhainkodit, ateriapalvelu ym.). Loput valmistetaan muilla kouluilla ja muissa
laitoksissa. Tehtävistään keskuskeittiö on selviytynyt hyvin.
Jos Aseman koulu todella puretaan eikä uuteen Hangonsillan
kouluun tai mihinkään muuallekaan rakenneta uutta keskuskeittiötä, kaupunki on
yksityisten suurkeittiöiden armoilla. Toiminnat kilpailutetaan ja
yksityistetään. Kouluruuan valmistaa sen jälkeen Sodexho, Amica tai joku muu
vastaava, kenties ylikansallinen yritys. Kaupungilla ei ole mahdollisuutta
kilpailuun osallistua, koska omaa keskuskeittiötä ei enää ole.
Eniten yksityistämisessä arveluttaa hinta. Yritykset eivät
nimittäin ole hyväntekijöitä vaan niiden pyrkimyksenä on maksimoida voittonsa.
Kaupungin ei ruoan valmistajana sen sijaan tarvitse pyrkiä tuottamaan voittoa.
Riittää kun koulut, päiväkodit ja muut maksavat ruoasta kustannuksia vastaavan
hinnan.
Aluksi suuret yhtiöt voivat tehdä hyvinkin edullisia
tarjouksia vallatakseen markkinat, mutta on selvää, että jossakin vaiheessa ne
kyllä rahastavat omansa pois. Toinen kysymys on, onko alalla aitoa kilpailua.
Asvalttialalla sitä ei ollut vaan Lemminkäinen ja muut kartelliyritykset
rokottivat kuntia voittojaan paisuttaakseen.
Millä muilla aloilla kartelleita toimii ? Kilpailuviraston
kartelliryhmän päällikkö Rainer Lindberg nimittäin arvioi: ”Suomessa on
taatusti kymmeniä kartelleja, joista meillä ei ole tietoa. Tai sanotaan, että
taatusti yli kymmenen, jopa valtakunnallista” (Suomen Kuvalehti 8.4.2004).
Myös ruoan tilaajien vaikutusmahdollisuudet herättävät
epäilyksiä. Uskoisin, että vaikutusmahdollisuudet ovat paremmat, jos ruoka
valmistetaan kaupungin omassa organisaatiossa eikä ulkopuolisen yrityksen
toimesta. Myös mahdollisuudet lähiruoan käyttöön ovat paremmat. Isot yritykset
hankkivat elintarvikkeensa keskitetysti.
Työpaikoistakin on kysymys. Jos keskuskeittiö lopetetaan,
joku sen työntekijä voi päästä kaupungin muihin keittiöihin ja joku voi päästä
uuden ruoan tuottajan leipiin. Mutta useimmilla lienee edessä töiden
loppuminen.
Mielestäni tässä on yksi argumentti lisää puolustaa Aseman
koulua. Koulun säilyminen on paras tae sille, että kouluissa, päiväkodeissa ja
muualla edelleen syödään kaupungin itse valmistamaa ruokaa eikä alistuta
ylikansallisten yritysten voiton tavoittelulle.
Olli Savela, kaupunginvaltuutettu