Valtuustoaloite

 

Hyvinkään pääkirjaston aukioloaikoja ollaan lyhentämässä. Lehtilukusalia ei avata enää sunnuntaisin eikä kesäaikana (1.6.-15.8.) myöskään lauantaisin. Kirjasto on siten kesäaikana kokonaan suljettu lauantaisin.

 

Kirjaston käyttäjien kannalta olisi tärkeää, että kirjasto palvelisi silloin, kun ihmisillä on vapaa-aikaa. Sen sijaan, että aukioloaikoja lyhennetään, niitä pitäisi pidentää etenkin viikonloppuisin. Koko pääkirjaston pitäisi olla auki lauantaisin ympäri vuoden ja lehtilukusalin myös sunnuntaisin.

 

Hyvinkään kirjasto on kärsinyt työntekijävajeesta, koska määrärahat eivät ole sallineet henkilöstön lisäystä. Viime vuonna Hyvinkään kirjastossa tehtiin 27,1 henkilötyövuotta, kun määrä vuonna 2000 oli 26,9 henkilötyövuotta. Viime vuoden työpanos oli 0,62 henkilötyövuotta 1000 asukasta kohti, kun koko maan keskiarvo oli 0,80 henkilötyövuotta 1000 asukasta kohti.

 

Samaan aikaan kirjaston kävijämäärä on kasvanut 40 prosenttia ja lainausten määrä 17 prosenttia. Myös aineiston määrä on kasvanut ja monipuolistunut ja kirjaston tehtävät ovat lisääntyneet esimerkiksi internetin yleistymisen takia. Henkilökunta on joutunut venymään kohtuuttomasti.

 

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että kirjastoon palkataan lisää työntekijöitä, jotta aukioloaikoja ei tarvitse lyhentää vaan niitä voidaan pidentää.

 

 

Hyvinkäällä 17.4.2007

 

 

Valtuustoaloitteeseen vastattiin valtuuston kokouksessa 15.12.2008. Vastauksen mukaan aukioloaikoja ei pidennetä.

 

Esitin aloitteen palauttamista uuteen valmisteluun, mutta esitys hävisi äänin 9-40.