Aamuposti 3.2.2020

Kapitaatiokorvaus tulee kalliiksiFrank Ryhänen ja Pirjo Laitinen-Parkkonen väittävät vastineessaan (AP 29.1.) kirjoitukseeni (22.1.), että erikoissairaanhoidon kuluja lisäsivät joidenkin yksittäisten asiakkaiden kalliit hoitojaksot.

Sattumalla voi tietysti olla jokin vaikutus tuloksiin, mutta erikoissairaanhoidon kulujen lisäys pelkästään vuonna 2018 oli yli miljoona euroa. Tuskinpa näin suuri lisäys selittyy sattumalla.

Lisäksi on huomattava, että kulujen lisäys tuli pääosin yhdestä ainoasta yrityksestä, Aavasta, mutta sen kaikista kolmesta toimipisteestä (Hyvinkää, Järvenpää, Tuusula). Sattumaako?

Päinvastoin kuin Ryhänen ja Laitinen-Parkkonen väittävät, kokeilun loppuraportissa ei arvioida kannustinjärjestelmän mittariston soveltuvuutta mitenkään. Todetaan vain sen tarvitsevan parantamista.

Kun terveysyrityksille maksetaan korvaus listautuneiden asiakkaiden lukumäärän mukaan eikä palvelujen käytön mukaan, niillä on selkeä intressi haalia helppohoitoisia potilaita ja pyrkiä eroon paljon hoitoa vaativista potilaista.

Tällainen kapitaatiokorvaus on erittäin vaikea saada millään kannustinjärjestelmällä toimimaan niin, että yhteiskunnan kokonaiskustannukset eivät kasvaisi.

Kustannukset lisääntyvät myös sitä kautta, että aiemmin itse hoitonsa maksaneet siirtyvät yhteiskunnan maksettaviksi.Olli Savela
kaupunginvaltuutettu (vas.)
Hyvinkää