Aamuposti 16.3.2020

Paljonko Sahanmäen hoitopaikat maksavat?Keusote kilpailutti äskettäin ikäihmisten ympärivuorokautisen asumispalvelun. Kilpailutuksessa asetettiin melko tiukat vaatimukset, jotka yksityisten palveluntuottajien oli täytettävä.

Kilpailutukseen osallistui yli sata hoitopaikkojen tarjoajaa. Kaikki tarjoukset hyväksyttiin eli Keusoten virkailijat voivat nyt valita joukosta sopivat hoitopaikat.

Kilpailutuksessa hinnat nousivat reippaasti, keskimäärin ehkä 25 prosenttia.

Korkeimman hintapyynnön esitti Hyvinkään kaupungin vuonna 2018 yksityiselle myymä Sahanmäen palvelukeskus. Hinta oli tiettävästi 190 euroa hoitopäivältä.

Se oli myös ylivoimaisesti korkein hinta, mitä Keusoten kilpailutuksessa pyydettiin. Toiseksi kallein hintapyyntö oli alle 170 euroa. Yleisesti liikuttiin 135 – 160 eurossa, halvin oli 120 euroa.

Hintaa voi verrata vaikkapa Hyvinkään kaupungin oman tehostetun asumispalvelun kustannuksiin. Vuonna 2017, jolloin Sahanmäen palvelukeskus oli vielä kaupungin omaa toimintaa, ne olivat 98 euroa hoitopäivältä. Sahanmäen kustannukset tuskin poikkesivat paljoakaan siitä.

Hinta on siten miltei kaksinkertaistunut.

Eipä tarvitse enää ihmetellä, että Keusoten kulut kasvavat ja ylittävät budjetoidun, niin ne tulevat tekemään myös tänä vuonna. Yksityiset ostopalvelut tulevat huomattavan kalliiksi kunnille.

Tässä tilanteessa olisi tärkeää, että kunnat ja Keusote yhdessä alkaisivat hankkia omia tehostetun palveluasumisen paikkoja. Niitä on aivan liian vähän, minkä takia joudutaan turvautumaan yksityisiin hoitopaikkoihin.

Pitää etsiä sopivia tiloja ja remontoida niitä. Kuntien pitää myös rakentaa uusia palveluasuntoja.Olli Savela
kaupunginvaltuutettu (vas.)
Hyvinkää