Aamuposti 30.10.2020Keusoten vanhustenhoito on ottamassa hälyttävän suunnanVain muutama vuosi sitten Hyvinkäällä selvitettiin, että tarvitsemme joka vuosi noin 20 uutta vanhusten ympärivuorokautista hoitopaikkaa väestön ikääntymisen takia. Vielä tämän vuoden talousarviossa todetaan: ”Vanhusten asumispalvelujen ostoihin on lisätty 11 paikkaa.”

Aivan toisin on käynyt. Keusote lakkautti kesäkuussa Paavolan vanhainkodin ja samalla Hyvinkään viimeiset 18 vanhainkotipaikkaa. Lisäksi Keusote on tänä vuonna vähentänyt Hyvinkäältä noin 30 tehostetun hoidon ostopaikkaa.

Kaiken tämän seurauksena jono hoitopaikkoihin on jälleen pidentynyt. Jonossa oli Hyvinkäällä syyskuun lopussa 30 – 40 ihmistä.

Vanhuspalvelulain mukaan hoitopaikka pitää järjestää kolmen kuukauden kuluessa tarpeen toteamisesta. Pystytäänkö tähän enää?

Keusoten tavoitteena on vähentää rajusti vanhusten ympärivuorokautisia hoitopaikkoja. Kun niitä on ollut tarjolla noin 10 prosentille yli 75-vuotiaista, on tavoitteeksi asetettu, että vuonna 2030 niitä olisi enää 3 prosentille. Tästä käytetään nimitystä ”palvelurakenteen keventäminen”.

Vaikuttaa siltä, että ”palvelurakenteen keventämisellä” pyritään kiertämään tehostetun palveluasumisen henkilömitoituksen nostoa. Päätöksiä sanelevat nyt kuntien säästöohjelmat eikä huoli ikäihmisten hyvästä hoidosta, mistä vielä vähän aikaa sitten kaikki puhuivat.

Hoitoa tarvitsevat ohjataan kotihoitoon ja tavalliseen palveluasumiseen. Samaan aikaan kotihoito kärsii henkilöpulasta. Työntekijöitä on vaikea saada. Tässä johdolla on myös peiliin katsomisen paikka. Muissa kunnissa ei ole ollut yhtä suuria vaikeuksia.

Aika erikoista, että ihmisiä halutaan siirtää siihen hoitomuotoon, johon ei saada työntekijöitä.

Jokainen haluaa tietysti asua kotonaan niin pitkään kuin mahdollista mutta jonain päivänä siinä tulee raja vastaan. Muistisairasta ei voi jättää yksin kotiin kotihoidon varaan. Toisen ihmisen pitää olla saatavilla.

Positiivisia ovat Keusoten pyrkimykset edistää senioriasuntoja ja vanhojen yhteisöasumista, jossa voidaan tukea toinen toistaan. Samoin geriatrisen kuntoutuksen lisääminen on tärkeää, mihin Kiljavan sairaalan ottaminen Keusoten omaksi toiminnaksi tarjoaa hyvät mahdollisuudet.

Mutta Keusotessa on valitettavasti vireillä muutakin. Vanhusten päivätoiminta, millä on ennalta ehkäisevä vaikutus, saatetaan ensi vuonna lopettaa kokonaan. Hyvinkäältä loppuisi tällöin Riihimäenkadun päiväkeskus, mikä olisi jälleen yksi askel Paavolan palvelujen kurjistamisessa.

Myös henkilökunnan lomautuksia on Keusotessa väläytetty. Sille tielle ei pidä lähteä vaan kuntien tulee turvata talousarvioissaan riittävät varat palvelujen järjestämiseen.

Muissa pohjoismaissa vanhusten hoidossa on paljon enemmän työntekijöitä ja vanhuspalveluihin käytetään paljon enemmän rahaa. Ihmisen on voitava elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Keusoten on järjestettävä riittävästi hoitopaikkoja, mieluiten omalla henkilökunnalla ja omissa tiloissa. Sahanmäen palvelukeskuksen järjettömästä myynnistä pitää ottaa opiksi.Olli Savela
kaupunginvaltuutettu (vas)
Hyvinkää