Aamuposti 6.2.2021

Menoleikkaukset uuteen käsittelyynKun ”kestävän talouden” ohjelmasta päätettiin Hyvinkään valtuustossa viime kesäkuussa, ennustettiin viime vuoden alijäämäksi 14 miljoonaa euroa. Kuinka ollakaan, valtuusto päätti lukuisien äänestysten jälkeen juuri 14 miljoonan ”sopeutuksesta” alijäämän umpeen kuromiseksi vuoteen 2024 mennessä.

Nyt meillä on ennakkotieto, että kaupungin tulos viime vuodelta oli yli seitsemän miljoonaa euroa plussalla, ei siis alijäämäinen. Jälleen kerran kävi näin. Herää kysymys, johdettiinko valtuustoa jopa harhaan, kun säästötoimista päätettiin.

Hyvinkään kaupungin viime vuoden talouden pelasti maan hallitus, joka lisäsi tuntuvasti kuntien tukea koronan takia. Hyvinkää sai pelkästään valtionosuuksia 15 miljoonaa euroa enemmän kuin alun perin arvioitiin.

Ilmeisesti Hyvinkää sai valtiolta enemmän koronatukea kuin olivat koronasta aiheutuneet kulut ja tulomenetykset. Kerrankin näin päin, aiemmin hallitukset ovat leikanneet valtionosuuksia.Kestävän talouden” ohjelmaan saimme onneksi muutoksia, kaikki leikkausesitykset eivät menneet läpi. Esimerkiksi laaja kielivalikoima säilyi, vaikka sitä vastaan äänestivät kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset.

Jo kesäkuussa vasemmistoliitto vastusti monia ohjelman säästöjä. Nyt niitä on muidenkin syytä tarkastella uudelleen.

Kouluohjaajia tarvitaan jatkossakin, koronan takia jopa aiempaa enemmän. Määräaikaisille voidaan edelleen maksaa palkkaa myös kesä-heinäkuulta kuten vakituisille. Opetusta voidaan lisätä eikä oppimateriaaleista tarvitse leikata.

Pieniä päiväkoteja ja kouluja ei tarvitse lopettaa eikä ryhmäkokoja kasvattaa. Kaupungin puistoista ja kaduista voidaan huolehtia eikä metsiin kaivata avohakkuita. Kulttuuria ja liikuntaa voidaan tukea.

Kaupungilla ei ole mitään taloudellista pakkoa irtisanoa tai lomauttaa työntekijöitään. Työtä riittää kyllä kaikille. Kaupungin ei pidä lisätä työttömyyttä.

Ja kaupunki voi olla mukana parantamassa Keusoten palveluja eikä heikentämässä niitä: lääkäripalveluja, vanhusten kotihoitoa, asumispalveluita jne.Kunnallisvero nousee tänä vuonna 20,25 prosenttiin. Oikeamman kuvan antaa niin sanottu efektiivinen veroprosentti, joka ottaa huomioon tuloista tehtävät verovähennykset. Niiden jälkeen kunnallisvero on Hyvinkäällä Kuntaliiton mukaan keskimäärin noin 15 prosenttia ansiotulosta.

Se on edelleen yhtä suuri kuin vuonna 2013, jolloin kunnallisvero oli 19,25 prosenttia. Nimellisen veroprosentin nousu ei ole lisännyt keskimääräistä kunnallisveroa lainkaan, koska verovähennyksiä on kasvatettu.

Kunnallisveroa maksetaan pelkästään ansiotuloista. Pääomatuloista sitä ei edelleenkään makseta, mikä on yksi verotuksemme pahimpia epäkohtia.Olli Savela
kaupunginvaltuutettu (vas.)
Hyvinkää