Aamuposti 5.7.20201

Keski-Uusimaa 1.7.2021Keusoten lomautukset väärä tieKeusote suunnittelee jälleen uusia säästötoimia. Hallinto ja esimiehet, yhteensä 470 henkilöä, aiotaan lomauttaa kahdeksi viikoksi. Yt-neuvotteluiden aloittamisesta päätti yhtymähallitus äänin 11 – 6 vain vasemmistopuolueiden edustajien vastustaessa.

Moni voi ajatella, että hallinnostahan nyt aina voi säästää, mutta asia ei ole niin yksinkertainen. Käytännössä työt siirtyvät palvelualueille ja suorittavalle portaalle. Uhkana on myös, että lomautukset ulotetaan myöhemmin muihinkin työntekijöihin.

Henkilöstön koulutuksestakin aiotaan säästää 300 000 euroa eli 35 prosenttia. Tämä esitetään tuottavuusohjelman alla. Olen aina kuvitellut, että työntekijöiden kouluttamisella nimenomaan pyritään tuottavuuden parantamiseen, mutta Keusote näyttää ajattelevan toisin.

Muita säästötoimia on tälle vuodelle tiedossa vielä 1,6 miljoonaa euroa. Muun muassa ”luonnollista poistumaa” aiotaan käyttää hyväksi eli pois lähtevien tilalle ei aina palkata uusia työntekijöitä. Pahin ongelma on, että työntekijöitä on ylipäänsä liian vähän.

Palkkojen harmonisointi ei paljon auta työntekijöiden houkuttelemiseksi, jos työtehtäviä on liikaa. On hälyttävää, että Keusotessa vain joka neljännen lääkärin, sairaanhoitajan tai lähihoitajan mielestä työ on hallittavissa. 

Keusoten asennetta kuvaa perusteluissa käytetty lause: ”julkisia palveluita käytetään sen verran kuin niitä on tarjolla.” Kun palveluita tarkoituksella heikennetään, tavoitteena on ohjata ihmiset yksityisiin palveluihin.

On muitakin syitä vastustaa säästötoimia.

Alustavien laskelmien mukaan sote-uudistus voi johtaa siihen, että valtion rahoitus Keski-Uudenmaan sote-palveluihin pienenee 20 miljoonaa euroa vuositasolla asteittain vuoteen 2029 mennessä.

Kannattaa kuitenkin huomata, että valtion rahoituksen lähtökohta ovat kuntien sote-menot vuosina 2021 ja 2022. Siirtymäsäännöksen mukaan näiden vuosien tasosta hyvinvointialueiden rahoitus voi pienentyä enintään sata euroa asukasta kohti, kun ei oteta huomioon palvelutarpeen muutoksen eikä inflaation vaikutusta rahoitukseen.

Jos on aidosti huolissaan Keski-Uudenmaan sote-palveluiden rahoituksesta, kannattaa nyt esittää menojen lisäystä ja palveluiden parantamista. Mitä suuremmat menot ovat tänä ja ensi vuonna, sitä suurempi tulee olemaan Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen osuus valtion rahoituksesta lähivuosina.Olli Savela
kaupunginvaltuutettu (vas.)
Hyvinkää