Aamuposti 10.4.2008

Valtuutetun puheenvuoro

Olli Savela

 

Hyvinkään oudoille kiinteistökaupoille jatkoa ?

 

Keskustakorttelin rakennushanke tullee valtuuston päätettäväksi 21. huhtikuuta. Käyttökelpoisen kaupungintalon purkaminen ei ole ainoa seikka, joka hankkeessa ihmetyttää. Näyttää siltä, että Ykköskorttelin oudot kiinteistökaupat saavat keskustakorttelissa jatkoa.

 

Ykköskorttelissa BRA-kiinteistöt ostaa kaupungilta rakennusoikeutta lähes 12 000 kerrosneliötä 850 000 eurolla. Rakennusoikeuden hinnaksi tulee 72 euroa kerrosneliöltä, joten todella halvalla menee. Kassatalo saa puolestaan 800 kerrosneliön lisärakennusoikeuden ilmaiseksi. Lisäksi kaupunki myy Hämeenkatu 6:n BRA-kiinteistöille alihintaan, vain puolellatoista miljoonalla eurolla.

 

Keskustakorttelin tapauksessa kaupunki sekä ostaa että myy rakennuksia ja rakennusoikeutta. Kaupunki aikoo ostaa Expertin talon kolmella miljoonalla eurolla. Hinta on selkeä ylihinta, koska vieressä olevasta paljon suuremmasta Teliasoneran talosta maksetaan 2 050 000 euroa.

 

Hintaa voi verrata myös Hämeenkatu 6:n myyntihintaan, joka on vain puolet Expertin ostohinnasta. Talot ovat suunnilleen samankokoisia. Kaupunki on vielä äskettäin kunnostanut Hämeenkatu 6:tta, joten kuntokin lienee samaa tasoa, vaikka Expertin talo on nuorempi. Hämeenkatu 6 sijaitsee paljon keskeisemmällä paikalla, joten sen hinnan pitäisi olla korkeampi kuin Expertin talon.

 

Uutta kauppakeskusta varten kaupunki myy kiinteistösijoittajille ja kauppaliikkeille lisää rakennusoikeutta yhteensä runsaat 60 000 kerrosneliötä, kun pysäköintitiloja ei lasketa. Hinta on yhteensä lähes 15 miljoonaa euroa, joten rakennusoikeuden hinta on keskimäärin noin 240 euroa kerrosneliöltä eikä valtuutetuille aiemmin mainostettu 270 euroa. Rakennusoikeus koostuu pääosin liiketiloista, mutta sisältää myös asuntoja, toimistoja ja käytäviä.

 

Mainittakoon, että toissa vuonna kaupunki sai tarjouskilpailussa syrjäisemmältä Kankurinkulman alueelta asuintalon rakennusoikeudesta 282 euroa kerrosneliöltä. Nyt ehdotettua hintaa voi pitää alhaisena senkin takia, että liikerakennusoikeus on arvokkaampaa kuin asuinrakennusoikeus.

 

Kaupat aiotaan järjestää niin, että kaupunki myy sekä Teliasoneran että Expertin talot samalla hinnalla kuin ostaakin, joten näennäisesti kaupunki ei kärsisi tappiota. Rakennusten ja rakennusoikeuden hinta kertovat kuitenkin, että kaupunki ostaa kalliilla ja myy halvalla.

 

Lisäksi kaupunki menettää paloaseman ja kaupungintalon sekä paljon omistamaansa maata. Uusi paloasema maksaa 8 miljoonaa euroa ja kaupungintalo noin 15 miljoonaa euroa. Kauppakeskuksen vaatima kunnallistekniikka maksaa kaupungille kaksi miljoonaa euroa.

 

Kaupungin kokonaismenot hankkeesta ovat siten 30 miljoonaa euroa ja tulot 15 miljoonaa euroa. Huomattavasti halvemmalla päästäisiin, jos suunnitelmia muutettaisiin niin, että kaupungintalo säästyy. Hanke siitä tuskin edes hidastuisi.

 

On tämä hullua touhua. Kaupunki suosii yksittäistä yrittäjää maksamalla hänelle kiinteistöstä ylihinnan. Toisaalla Ykköskorttelissa toinen paikallinen sijoittajaryhmä saa ostaa rakennusoikeutta alihinnalla. Eikä keskustakorttelinkaan myyntihinta vastaa todellista arvoa.

 

Voisi jopa kuvitella, että kaupungin asioista päättävätkin kiinteistösijoittajat, rakennusliikkeet ja kaupan keskusliikkeet. Virkamiehet ja luottamushenkilöiden enemmistö tottelevat nöyrästi.

 

Toivottavasti jostakin löytyy juristi, joka pystyy kyseenalaistamaan tällaiset kaupat. Eivätkö ne ole esimerkiksi EU:n kilpailusäädösten vastaisia, koska ne niin selvästi suosivat tiettyjä sijoittajia ?

 

 

Kirjoittaja on hyvinkääläinen kaupunginvaltuutettu (vas.)