Aamuposti 17.4.2008

Lukijan kynästä

 

Kari Järvenpäälle kiinteistökaupoista

 

Kari Järvenpää väittää (AP 14.4.) allekirjoittaneen esittävän virheellisiä tietoja keskustakorttelihankkeesta kirjoituksessani (AP 10.4.). Tosiasiassa Järvenpää ei pysty osoittamaan yhtäkään väitettäni vääräksi. On täysin kohtuutonta syyttää minua asiavirheistä ja lukujen manipuloinnista silloin, kun kysymys on näkökulma- ja mielipide-eroista.

 

Keko-hankkeessa kaupunki myy yksityisille sijoittajille yhteensä 60 700 kerrosneliötä rakennusoikeutta, kun pysäköintipaikkoja ei lasketa. Hinta on 14,5 miljoonaa euroa. Jokainen voi laskea, että keskihinnaksi tulee 239 euroa kerrosneliöltä.

 

Se on todella halpa hinta kaupungin ydinkeskustassa sijaitsevasta rakennusoikeudesta. Jokainen omakotitontin ostajakin joutuu maksamaan kaukana keskustasta 180 euroa kerrosneliöltä ja yksityisistä tonteista paljon enemmänkin.

 

Tosin keskustakorttelin hinta ei ole kaikille sijoittajille sama. Esimerkiksi Anttilan omistava tanskalainen Ejendomsinvest saa yli 2 000 kerrosneliötä rakennusoikeutta ilmaiseksi.

 

Purkukustannuksia en laskenut tontin hintaan. Ne kuuluvat pikemminkin rakennuskustannuksiin varsinkin, kun sijoittajat ovat itse valinneet rakennuskohteensa. Ja vaikka ne laskettaisiin mukaan, on hinta edelleen alhainen, noin 300 euroa kerrosneliöltä.

 

Järvenpää puolustaa Expert-talon myyntihintaa (3 miljoonaa euroa) Maakanta oy:n arviolla. Itse menetin luottamukseni ”asiantuntija-arvioihin” lopullisesti, kun Catella Property oy arvioi Hämeenkatu 6:n arvoksi 1,5 miljoonaa euroa ja kaksi sijoittajaa tarjosi siitä suurin piirtein lonkalta kaksi miljoonaa euroa.

 

Milloinkahan kaupunki muuten hakee Catellalta vahingonkorvausta pieleen menneestä arviosta ?

 

Maallikkokin näkee, etteivät kaupungin kiinteistökaupoissa hinnat ole oikeassa suhteessa toisiinsa. Hämeenkatu 6:n hinta on 750 euroa toteutuneelta rakennusoikeusneliöltä, teletalon 600 euroa ja Expert-talon 1 400 euroa. Expert-talo ei voi olla kaksi kertaa muita arvokkaampi, vaikka Järvenpää kuinka kehuisi taloaan.

 

On sinänsä ymmärrettävää, että Järvenpää yrittää myydä sen mahdollisimman kalliilla. Kaupungin tehtävä on kuitenkin pysyä kohtuudessa eikä sen pidä ottaa lähtökohdakseen sijoittajien tuotto-odotusten täyttämistä.

 

Järvenpää vetoaa siihenkin, että hän sijoittaa saamansa kauppahinnan takaisin keko-hankkeeseen. Se on eri asia. Moni muukin varmaan sijoittaisi mielellään, jos ensin saisi omaisuudestaan tuollaisen summan.

 

Järvenpää väittää, että paloaseman muutto olisi välttämätöntä ilman kauppakeskushankettakin. Näin ei ole vaan paloaseman muutto tuli ajankohtaiseksi nimenomaan Prisman laajennushankkeen takia.

 

Edelleen Järvenpää väittää keko-hankkeen vähentävän liikenteen päästöjä. Korttelin pysäköintipaikkoja lisätään hankkeessa noin 1 300:lla. Niitä ei rakenneta sen takia, että ne olisivat tyhjillään vaan niiden odotetaan olevan ahkerassa käytössä. Asiakkaita aiotaan houkutella naapurikunnista asti.

 

Jokainen voi itse päätellä, vähenevätkö päästöt vai lisääntyvätkö ne tällaisen automäärän ilmestyessä kaduillemme. Valitettavasti tässä hankkeessa vihreiden arvojen puolustaminen näyttää jäävän yksin meille punavihreille.

 

Olli Savela

kaupunginvaltuutettu (vas.)

Hyvinkää