Aamuposti 15.10.2008
Vaalikynä

 

Yksityistäminen lisännyt Hyvinkään menoja

 

Hyvinkään kaupunginvaltuusto on jälleen myöntänyt lisämäärärahaa perusturvalle, tällä kertaa yli neljä miljoonaa euroa. Tämä kertoo havainnollisesti alibudjetoinnista.

 

Joka vuosi terveys- ja sosiaalipalvelujen tiedossa olevat menot aliarvioidaan tahallisesti. Näin pidetään yllä tiukkaa säästölinjaa pitkin vuotta. Loppuvuodesta määrärahat alkavat käydä vähiin ja Erkkikin jää vaille henkilökohtaista avustajaa.

 

Tänä vuonna määrärahojen ylitys on seurausta ennen kaikkea nopeasti kohonneista ostopalveluiden hinnoista. Sen sijaan kaupungin omien työntekijöiden palkkamenot ylittivät budjetoidun vain 100 000 eurolla elokuun loppuun mennessä.

 

Luettelo hintojen korotuksista on korutonta kertomaa. Lastensuojelun keskimääräinen yksikköhinta on noussut tänä vuonna 13 prosenttia. Hammashuollossa uuden kilpailutuksen myötä hinnat nousivat 15 – 40 prosenttia. HUS:n aiemmin tuottama pelkäävien potilaiden hammashoidon yleisanestesia joudutaan nyt ostamaan yksityiseltä, menojen lisäys 40 000 euroa.

 

Vanhusten tehostetuissa asumispalveluissa keskimääräinen hoitopäivän hinta on noussut 28 prosenttia viime vuodesta. Keskeinen syy tähän on, että kaupunki on alkanut ostaa hoitopaikkoja Medivire Hoiva Oy:ltä Martista ja Esperi Care Oy:ltä Keravalta.

 

Molemmat yhtiöt toimivat puhtaasti bisnespohjalta, ne pyrkivät mahdollisimman suureen voittoon.

Niinpä kaupunki maksaa näistä paikoista noin 170 euroa hoitovuorokaudelta. Samaan aikaan kaupungin omissa vanhainkodeissa menot ovat noin 115 euroa hoitopäivää kohti ja omassa tehostetussa palveluasumisessa vielä vähemmän.

 

Kaiken lisäksi näiden yritysten tarjoaman hoidon taso ei vastaa vaatimuksia. Paitsi että yritykset maksimoivat hinnoittelunsa, ne pyrkivät myös minimoimaan kulunsa. Esperi esimerkiksi tuo maahan filippiiniläisiä hoitajia, joiden kielitaito ei luonnollisestikaan ole riittävä.

 

Koska Hyvinkäällä vallitsee ankara pula vanhusten ympärivuorokautisista hoitopaikoista, esitti perusturvalautakunta viime syksynä Kauniston vanhainkodin saneerausta ja laajennusta  vuosille 2008 - 2010.

 

Suunnitelman mukaan ensin rakennetaan 45-paikkainen laajennus ja sen jälkeen nykyinen vanhainkoti peruskorjataan. Kauniston asukkaat siirretään remontin ajaksi uuteen osaan, joten lisäpaikat ovat käytettävissä vasta koko hankkeen valmistuttua.

 

Talousarviokäsittelyssä valtuusto päätti äänin 43 - 7 lykätä hankkeen valmistumisen vuoteen 2012. Nopeamman aikataulun kannalla olivat vain vasemmistoliiton valtuutetut. Kaikki muut äänestivät hitaamman aikataulun puolesta, myös ne, jotka nyt vaalien alla kiirehtivät vanhainkodin laajennusta.

 

Tämä oli yksi valtuustokauden suurimpia virhepäätöksiä. Äänestämällä Kauniston vanhainkodin myöhentämisen puolesta muiden ryhmien valtuutetut pelasivat suoraan pääomasijoittajien pussiin.

 

Olli Savela

kaupunginvaltuutettu (vas.)

Hyvinkää