Aamuposti 18.10.2008
Vaalikynä

 

Vesimaksujen korotukset kohtuuttomia

 

Sosialidemokraattien Sari Tani puolusteli veden hinnan korotuksia (AP 14.10.). Hyvinkäällähän veden hinta nousee ensi vuoden alusta peräti 16 prosenttia (vesimaksu + jätevesimaksu), kun virkamiesten laskelma osoitti kulujen perusteella 10,7 prosentin korotustarvetta. Lisäksi perusmaksuja nostetaan 50 prosenttia ja tavanomaisen omakotitalon liittymismaksua 40 prosenttia. Aamuposti ei korotusten suuruudesta aiemmin ole kertonutkaan.

 

Tani perustelee korotuksia oudosti. ”Hintojen nousu haluttiin valjastaa nimenomaan jätevesimaksuun, koska rahaa halutaan ohjata lisää viemäreiden saneeraukseen”. Todellisuudessa jätevesimaksu nousi maksuista vähiten, 14 prosenttia. Puhtaan veden hinta nousi 19 prosenttia ja perus- ja liittymismaksut siis paljon enemmän.

 

Tani väittää myös, että ”perusmaksun iso nosto olisi epäreilua niitä kohtaan, jotka käyttävät vettä muutenkin vähän.” Juuri näin epäreilusti johtokunta menetteli. Kyllä 50 prosentin korotus on enemmän kuin 16 prosentin korotus.

 

Tosi asiassa viemäreiden saneeraukseen käytetyistä rahoista päätetään erikseen eivätkä ne riipu siitä, paljonko jätevesi- tai muillakaan vesimaksuilla kerätään. Kaupunki voi ohjata muitakin varoja viemäreiden saneeraukseen. Niiden kunnon huomioon ottaen se olisi hyvinkin perusteltua sen sijaan, että vesimaksuja korotetaan ennätysmäisesti, jopa enemmän kuin laskentakaava ehdottaa.

 

Syy siihen, ettei viemäreitä ole saneerattu tarpeeksi, löytyy vesilaitoksen vastauksesta tarkastuslautakunnan arviointikertomukseen:

 

”Uudisrakentamista tehdään pääosin ulkopuolisten urakkasuorituksina ja urakoiden hinnat eivät ole selvillä investointien käyttösuunnitelmia tehtäessä. Jos uudisrakentamisen urakoiden hinnat nousevat arvioiduista, tulee paineita myöhemmin kesällä toteutettavien saneerauksien leikkaamiseen”.

 

Vesimaksujen korotuksen lisäksi vesilaitoksen toiminnan kohtuuttomuus näkyi myös uutisessa (AP 7.10.), jonka mukaan Palokankaankadulla asukas oli joutunut maksamaan noin 12 kuution kulutuksesta 700 euroa.

 

Koska vesilaitos on liikelaitos, ei kaupunginhallituksellakaan ole enää kuntalain muutoksen jälkeen otto-oikeutta sen viisijäsenisen johtokunnan päätöksiin. Melkoista harvainvaltaa siis.

 

Olli Savela

Hyvinkää

Vasemmistoliitto