Aamuposti 2.2.2011

Lukijan kynästä

 

Ei erivapautta Laakkoselle kiinteistöverosta

 

Kytäjän kartano eli maatalousyhtymä Laakkonen on hakenut Hyvinkään kaupungilta vapautusta kiinteistöverosta koskien Kytäjän Isonkylän rakentamattomia tontteja. Vapautusta haetaan takautuvasti alusta eli vuodesta 2009 alkaen hamaan tulevaisuuteen.

 

Laakkonen vetoaa lakiin jätettyyn porsaanreikään, jonka mukaan verosta voi vapautua, jos rakennushankkeen viivästyminen ei ole omistajan syy. Laakkonen viittaa globaalin taantuman iskemiseen syksyllä 2008, minkä takia tontit eivät menneet kaupaksi.

 

Perustelu sopii tapaukseen hyvin huonosti. Hinnoilla on yleensä taipumus laskea lama-aikana, joten Laakkonen voi syyttää vain itseään, jos tontit eivät mene kaupaksi. Kun kysyntää ei ole, kannattaa alentaa hintaa.

 

Ei taida tuo asuntoalue vain runsaan kilometrin päässä louhoksesta olla muutenkaan kovin loppuun asti harkittu bisnesidea. Siitä huolimatta Laakkonen vaati alueen kaavoittamista ja suunnittelee edelleen uusia kaavoja.

 

Laakkonen perustelee hakemustaan myös sillä, että on itse kustantanut alueen kunnallistekniikan. Tällöin unohtuu, että siitä sovittiin maankäyttösopimuksessa. Se oli luontevaa, koska kartano saa myös täyden hinnan myydystä rakennusoikeudesta. Ilman kaavaa tonttien arvo olisi vain murto-osa nykyisestä.

 

Viime vuoden osalta kyse olisi noin 75 000 euron verohelpotuksesta. Koska kyse on usean vuoden kiinteistöveroista, kokonaissumma noussee satoihin tuhansiin euroihin. Hallitus ja talousjohtaja voivat päättää verohelpotuksesta vain 100 000 euroon asti, joten lopullinen päätösvalta on valtuustolla.

 

Omituista on, että teknisen lautakunnan puheenjohtaja Tuula Vanhatalo pitää Laakkosta niin suurena ja merkittävänä maanomistajana, ettei asiaa ”kannata panna hakaukseen ihan muutaman euron takia”.

 

Oudolta tuntuu myös toimialajohtaja Jyrki Mattilan väite, ettei verovapautuksella olisi suoranaista vaikutusta muiden verovelvollisten kohteluun. Hyvinkäällä oli viime vuonna 191 rakentamatonta tonttia kolmen prosentin kiinteistöveron piirissä. Niistä 47 oli Isonkylän alueella.

 

Muut maksavat korotetun kiinteistöveron, maksakoon myös Laakkonen.

 

Olli Savela

kaup.valt. (vas)

Hyvinkää

 

Jälkikommentti: Kaupunginhallitus hylkäsi Laakkosen hakemuksen äänin 6-3. Osittaista verovapautusta Laakkoselle kannattivat kaksi kokoomuksen edustajaa ja vihreiden (!) edustaja.