Aamuposti 17.5.2012

Valtuutetun puheenvuoro

Olli Savela

 

 

Kaksi askelta eteenpäin

 

Viime aikoina on otettu kaksi merkittävää askelta eteenpäin Hyvinkään terveys- ja sosiaalipalveluiden kehittämisessä.

 

Huhtikuun alusta aloitti päivystyksessä toimintansa kolmas lääkäri arkipäivisin päiväsaikaan. Tähän asti päivystyksessä on ollut kaksi lääkäriä paitsi maanantaisin kolme. Lääkäreiden vähyyden vuoksi päivystys on ollut pahoin ruuhkautunut, odotusajat ovat venyneet usein tunneiksi.

 

Kiitos kolmannen lääkärin saamisesta kuuluu ennen kaikkea Milutin Krivokapicin vetämälle kansalaisliikkeelle. Se keräsi vuosi sitten yli 2 500 nimeä päivystyksen resurssien parantamisen puolesta.

 

Jo viime marraskuussa esitimme valtuuston talousarviokäsittelyssä kolmatta lääkäriä, mutta vielä tuolloin esitys hävisi selvin äänin. Kolmas lääkäri ei tietenkään poista jonotusta, mutta toivottavasti saa odotusajat hieman lyhenemään.

 

Päivystykseen saataisiin huomattava parannus, jos sairaala ottaisi päivystyksen lääkäritoiminnot omaksi toiminnakseen eikä ostaisi niitä Mediverkko Oy:ltä. Nykyinen tilanne aiheuttaa päivystykselle ylimääräistä työtä, kun jatkuvasti vaihtuvia lääkäreitä pitää opastaa ja joidenkin lääkärien suomenkielen taidossa on parantamisen varaa.

 

Toivottavasti tähän päästään jo ensi vuoden alusta, jolloin sopimus Mediverkon kanssa on katkolla.

 

Yhteispäivystystä selvittänyt toimikunta esitti myös 45 euron palvelusetelin käyttöönottoa normaaleissa kaupungin terveyskeskusvastaanotoissa.

 

Sille tielle en lähtisi. Palveluseteli tarkoittaa, että potilaan pitää itse maksaa loppuosa yksityislääkärin maksusta. Se suosii niitä, joilla on varaa maksaa. Tavoitteena pitäisi päinvastoin olla nykyisenkin terveyskeskusmaksun poistaminen, minkä Helsinki toteuttanee ensi vuonna.

 

Missään kunnassa Suomessa ei palveluseteleitä ole ulotettu korvaamaan normaaleja terveyskeskuslääkärien vastaanottoja.

 

Sanotaan, että Sandelininkadun pääterveysasemalle ei enää mahdu uusia vastaanottotiloja. Mutta kyllä tässä kaupungissa tyhjiä tiloja on tänä päivänä runsaasti. Niistä pitäisi löytyä tiloja myös terveyskeskuslääkäreille.

 

 

Toinen merkittävä edistysaskel otettiin, kun kaupunginhallitus viime kokouksessaan päätti esittää 8 lisähoitajan palkkaamista Kauniston vanhainkotiin. Uskoisin, että valtuusto hyväksyy esityksen, koska hallituskin oli yksimielinen.

 

Kauniston vanhan osan peruskorjaus valmistuu lokakuussa ja sitä myötä Hyvinkäälle saadaan noin 30 uutta vanhusten ympärivuorokautista vaativan hoidon paikkaa. Ilman nyt päätettäviä lisähoitajia olisi paikkoja tullut 18 vähemmän.

 

Tätäkin esitimme jo marraskuussa, mutta hävisimme. Teinkin jo joulukuussa aloitteen, että asiaan palataan pikaisesti. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Ja hoitajathan ehditään palkata vielä lokakuuksi, kun talo saadaan kokonaan käyttöön.

 

Olli Savela

Kirjoittaja on Hyvinkään kaupunginvaltuutettu (vas.)