Aamuposti 15.10.2012

 

Sairaalan luovuttava ostolääkäreistä

 

Hyvinkään sairaala on ilmoittanut tavoitteekseen luopua yhteispäivystyksen ostolääkäreistä. Tavoite on oikea, koska päivystys on varmasti paljon helpompi järjestää omien lääkärien voimin turvautumatta jatkuvasti vaihtuviin ulkopuolisiin lääkäreihin.

 

Toinenkin syy ostolääkäreistä luopumiseen on helppo nähdä. HUS kilpailutti päivystyksen lääkäripalvelut äskettäin. Kilpailun voitti Attendo, jolle HUS maksaa yhden tunnin päivystyksestä keskimäärin 89 euroa.

 

Lääkäreillä on tunnetusti hyvät palkat, mutta on selvä, että HUS pystyy omilla lääkäreillä hoitamaan homman huomattavasti halvemmalla.

 

Edellisestä kilpailutuksesta tuntihinta kohosi 30 prosenttia, aikamoinen hinnan nousu

vajaassa neljässä vuodessa.

 

Miten ruotsalaisten pääomasijoittajien omistama Attendo kilpailun voitti?

 

Helsingin Sanomien mukaan (9.10.) se neuvoo lääkäreitään, miten veroja kierretään laillisesti. Lääkäritkin voivat perustaa omia yhtiöitä, jotka myyvät palveluita sen sijaan, että lääkäri olisi palkollinen. Yhtiöstä voi nostaa osinkoja verovapaasti jopa 60 000 euroa vuodessa tietyin ehdoin.

 

Näin ostopalvelujen käyttö tulee yhteiskunnalle kalliiksi toistakin kautta: supistuvina verotuloina.

 

Uudessa sopimuksessa HUS on varannut itselleen oikeuden ottaa 40 viikkotyötunnin työpanos itse hoidettavaksi. Se on varsin vaatimaton tavoite, kun viikkotyötunteja on yhteensä 302.

 

Sopimus on voimassa 15 kuukautta. Sen pitää olla riittävä aika HUS:lle organisoida päivystys itse, ettei jatkokautta ostolääkäreille tarvita.

 

Olli Savela

kaupunginvaltuutettu (vas)

Hyvinkää