Aamuposti 12.11.2013

Pääterveysaseman röntgen vaarassa

 

Hyvinkään perusturvalautakunnan kokouksen 14.11. esityslistalla on ehdotus pääterveysaseman röntgentoimintojen lopettamisesta jo ensi vuoden alusta tai viimeistään maaliskuusta alkaen. Kuvantamispalvelut siirtyisivät kokonaan Sairaalanmäelle.

 

Siirtoa perustellaan säästösyillä. Säästöä arvioidaan kertyvän vaivaiset 26 000 euroa vuodessa. Todellisuudessa ”säästöä” tuskin kertyy, sillä röntgenin sijainti toisessa paikassa johtaa useampiin lääkärikäynteihin ja on potilaille hankalaa.

 

Laskelmassa ei ole myöskään otettu huomioon sitä, että potilaiden kulut kasvavat, kun he joutuvat matkustamaan Sairaalanmäelle keskustan sijasta.

 

Kun röntgentoiminnat siirrettiin HUS:lle vuoden 2010 alusta, lääkärit pitivät tärkeänä, että röntgenpalvelut säilyvät myös pääterveysasemalla. ”Potilaan kannalta on ollut joustavaa, kun sekä lääkärikäynnit että mahdolliset laboratorio- ja röntgenkäynnit tapahtuvat samassa paikassa. Esimerkiksi murtumakontrollien toteuttaminen ilman fyysisesti samalla paikalla olevaa röntgeniä on vaikeaa.” (perusturvalautakunta 29.10.2009)

 

Nyt henkilökunnalta tai potilailta ei ole kysytty mitään. Röntgenin siirto Sairaalanmäelle hyödyttäisi vain keskustan yksityisiä lääkäriasemia.

 

Olli Savela

kaup. valt.

Hyvinkää