Aamuposti 13.5.2014

Valtuutetun puheenvuoro

 

Kylmää kyytiä vuokralaisille

 

Hyvinkään kaupunki suunnittelee Paavolassa (Riihitie 4) sijaitsevan Kiinteistö Oy Lomahaan myymistä. Talossa on 34 vuokra-asuntoa. Kaupunki omistaa yhtiöstä runsaat 51 prosenttia ja pankkikonserni Nordea loput.

 

Talo aiotaan myydä jollekin kiinteistösijoittajalle, joka tulee joko myymään asunnot eteenpäin tai nostamaan vuokrat pilviin. Kummassakin tapauksessa nykyiset asukkaat joutuvat lähtemään asunnoistaan, vain harvalla lienee varaa jäädä asumaan taloon.

 

Yhtenä syynä talon myyntiin saattaa olla se, että Nordea haluaa realisoida oman osuutensa. Kaupunki voi kuitenkin enemmistöosakkaana estää talon myyntihankkeet.

 

 

Talo on ikäisekseen melko hyväkuntoinen. Remontteja on tietysti edessä niin kuin 70-luvulla valmistuneissa taloissa muutoinkin, mutta ei ole syytä epäillä, etteikö taloyhtiö selviäisi niistä.

 

Talon vuokrat ovat olleet kohtuulliset. Niillä on kuitenkin pystytty maksamaan kaikki hoitokulut, lyhentämään taloyhtiön lainat ja maksamaan lainojen korot.

 

Kaupunki sijoitti taloon aikanaan 185 000 markkaa ja Nordean edeltäjä 175 000 markkaa. Jos talo nyt myydään, hinta on ehkä neljä miljoonaa euroa.

 

Tämän omaisuuden arvon kasvun ovat asukkaat vuosien varrella tuottaneet kaupungille ja Nordealle maksamalla vuokransa. Ja nyt heitä kiitetään myymällä asunnot alta.

 

 

Ainoa taho, jolle kaupungin voisi ajatella myyvän osuutensa, on kaupungin kokonaan omistama Hyvinkään Vuokra-asunnot Oy, jolloin asunnot säilyisivät vuokrakäytössä.

 

HyVa:n toimitusjohtaja on toistaiseksi kieltäytynyt ostosta vedoten yhtiön velkaantumiseen. Todellisuudessa yhtiö ei ole erityisen velkaantunut vaan se on lyhentänyt velkojaan viime vuosina. Tässä jos missä olisi konserniohjauksen paikka.

 

Hyvinkäälle ei ole moneen vuoteen valmistunut lainkaan ARA:n tukemia vuokra-asuntoja. Nyt HyVa on rakennuttamassa uutta vuokrataloa, mikä tulee tarpeeseen. Ristiriitaista olisi, jos kaupunki samaan aikaan myisi pois vanhoja vuokra-asuntoja. Hyvinkäällä ei ole liikaa kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.

 

Jos Lomahaka nyt myydään sijoittajille, se ei välttämättä jää ainoaksi tapaukseksi. Jos pää saadaan kerran auki, jatkoa seuraa.

 

Kuntien vuokra-asuntojen myyminen on osa käynnissä olevaa laajempaa julkisen omaisuuden yksityistämistä. Kuntien rahapulaa se ei ratkaise. Jos kuntien talous tilapäisesti kohentuukin, varmaa on, että hallitus rankaisee pian leikkaamalla lisää valtionosuuksia.

 

 

Olli Savela

Kirjoittaja on Hyvinkään kaupunginvaltuutettu (vas)