Aamuposti 17.10.2014

Kaupungin omaisuutta myydään pilkkahintaan

 

 

Hyvinkään kaupunginhallitus on kokouksessaan 29.9. päättänyt myydä Paavolassa Riihitiellä sijaitsevan vuokratalo Lomahaan osakkeet kiinteistösijoittaja Raimo Mäkiselle. Kauppahinta on 1 530 000 euroa, mistä kaupungin osuus on runsas puolet, loput ovat Nordean omistuksessa.

 

Hyväkuntoisessa talossa on 34 asuntoa, joten hinta on vain 45 000 euroa asuntoa kohti.

 

Kun kaupunki laittoi talon myyntiin viime keväänä, arvioivat ulkopuoliset kiinteistöasiantuntijat, että talo olisi vajaan 4 miljoonan euron arvoinen (AP 12.4.2014). Myyntihinta on toisin sanoen vain noin 40 prosenttia talon todellisesta arvosta.

 

Uskomatonta, mutta totta.

 

Toista näin härskiä kaupungin omaisuuden myyntiä alehintaan en valtuustouraltani muista. Näin suurta alennusta ei ollut edes Raimo Mäkisen kritisoimassa Hämeenkatu 6:n myynnissä BRA Kiinteistöt oy:lle.

 

Kaupunginhallituksen päätös oli yksimielinen. Eikö tosiaan kenenkään kaupunginhallituksen jäsenen päähän pälkähtänyt, että tässä ei nyt ihan kaikki ole kohdallaan?

 

Outoa on myös, että päätös on yritetty piilottaa julkisuudelta. Netissä olevassa hallituksen esityslistassa sitä ei ollut ja pöytäkirjaankin se lisättiin vasta 15.10., kun asia tuli julki Aamupostissa.

 

Kun kauppahinta jää kaupungin osalta alle miljoonan euron, ei myyntiä tarvitse tuoda myöskään valtuuston päätettäväksi.

 

Itse olen vastustanut Lomahaan myymistä (AP 13.5.2014), koska kaupungilla ei ole liikaa kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Mutta varsinkaan alehinnalla ei pidä myydä.

 

Olli Savela

kaupunginvaltuutettu (vas)

Hyvinkää

 

 

Aamuposti 21.10.2014

Lomahaka myytiin alihintaan

 

 

Hyvinkään liiketoimintajohtaja Annukka Lehtonen kertoo (AP 18.10.), että kiinteistö Oy Lomahaan arvosta saatiin kaksi asiantuntija-arviota, mutta ei kerro, paljonko ne olivat tai kuka ne antoi.

 

Itse olen oppinut suhtautumaan varauksin tällaisiin arvioihin. Muistissa on vielä, kuinka vuonna 2007 Catella Oy arvioi Hämeenkatu 6:n arvoksi 1,5 miljoonaa euroa, mutta juuri Raimo Mäkinen kumppaneineen teki lonkalta 2 miljoonan euron tarjouksen.

 

Lomahaan myyntihinta on 773 euroa huoneistoneliöltä. Tarkistin Tilastokeskuksen sivuilta, että tämän vuoden alkupuoliskolla postinumeroalueella 05880 (Paavola) myytiin 21 kerrostaloasuntoa. Niiden keskihinta oli 1 464 euroa neliöltä eli melkein kaksinkertainen Lomahakaan verrattuna.

 

Kaikki kaupat tehtiin 60- ja 70-luvuilla rakennetuissa taloissa. Lomahaka on rakennettu 1975 eikä poikkea oleellisesti muista Paavolan taloista.

 

Lomahaan kauppahinta oli markkinahinta vain siinä mielessä, että kukaan ei tehnyt korkeampaa tarjousta. Sijoittajat mielellään ostavat alihintaan.

 

Kaupungin ei ylipäänsä pitäisi myydä vuokratalojaan. Olemme sitoutuneet rakentamaan Hyvinkäälle lisää vuokra-asuntoja. Silloin on hullua myydä niitä toisesta päästä pois.

 

 

Olli Savela

kaupunginvaltuutettu (vas)

Hyvinkää