Aamuposti 27.6.2015

Lukijan kynästäAvoimuutta päätöksentekoon

 

 

Hyvinkään kaupungin henkilöstöjohtajan Vesa Tuunaisen ero virastaan viime kesänä oli erikoinen tapaus.

 

Ilmeisesti johtavat virkamiehet halusivat päästä hankalasta miehestä eroon, mutta laillista irtisanomisperustetta ei ollut. Lopulta Tuunainen suostui lähtemään, jos hänelle maksetaan ylimääräinen 13 kuukauden palkka.

 

Tähän voisi sanoa: ”Hullu ei ole se, joka pyytää vaan se, joka maksaa”. Tässä tapauksessa maksamisesta päätti kaupunginhallitus, mitään velvoitetta siihen ei ollut.

 

Kysymys on ainakin 100 000 euron ylimääräisestä menoerästä kaupungille, mikä on täysin kohtuuton ”kultainen kädenpuristus”.

 

 

Samaan aikaan kaupunki käy yt-neuvotteluja ja leikkaa rajusti menoja. Koulujen ryhmäkokoja suurennetaan, pieniä päiväkoteja lakkautetaan, ympärivuorokautisia laitoshoidon paikkoja karsitaan ynnä muuta.

 

Viime vuoden huhtikuusta tämän vuoden huhtikuuhun kaupunki vähensi työntekijämääräänsä 147 henkilöllä. Samana aikana työttömien määrä Hyvinkäällä kasvoi 190 henkeä.

 

 

Toinen erikoinen piirre asiassa on sen julistaminen salaiseksi. Netistä ei löydy edes mainintaa kyseisestä kaupunginhallituksen kokouksesta. Kirjaamon pöytäkirjan mukaan asia on salainen.

 

Todellisuudessa tällaisessa ylimääräisessä palkanmaksussa ei voi olla mitään salaista. Valtion ja kuntien työntekijöiden palkat ovat julkista tietoa. Samaa avoimuutta toivoisi yksityisellekin sektorille.

 

Ehkä hallituksen jäsenet tunsivat hieman häpeää päätöksensä johdosta ja julistivat sen siksi salaiseksi.

 

 

Esitin valtuustossa viime vuoden tilinpäätöstä käsiteltäessä, että hallituksen pitäisi antaa kirjallinen selvitys asiasta eikä vastuuvapautta tältä osin myönnettäisi. Esitykseni ei mennyt läpi, koska valtuusto on täynnä lampaita.

 

 

 

Olli Savela

kaupunginvaltuutettu (vas.)

Hyvinkää