Aamuposti 17.11.2016 Lukijalta

Opetuksesta ei saa leikata

 

Hyvinkään kaupungin ensi vuoden talousarviossa ollaan jälleen leikkaamassa opetuksen määrärahoja.

Jo opetuslautakunnan raami oli liian tiukka, mutta kaupunginhallitus karsi äänestyksen jälkeen opetuslautakunnan esityksestä vielä melkein miljoona euroa. Vain osa siitä oli kilpailukykysopimukseen perustuvaa työnantajakulujen vähennystä.

Leikkauksia perustellaan säästöillä, vaikka kaupungin talous näyttää olevan tasapainossa jo tänä vuonna. Lainojaan kaupunki lyhensi jo viime vuonna ja näin on tapahtunut myös tänä vuonna.

Mitä perusopetuksen määrärahojen karsinta tarkoittaisi käytännössä?

Se merkitsee tuntikehyksen pienentämistä eli opetuksen vähentämistä, mikä toteutetaan suurentamalla opetusryhmiä entisestään. Opettajia tarvittaisiin vähemmän.

Nopon koulun jatkuminen on jälleen vaarassa, vaikka juuri vuosi sitten koulun toimintaa päätettiin jatkaa. Talvisillan luokista ollaan luopumassa. Myös Kaukasten ja Uudenkylän kouluja uhkaa yhdistäminen.

Peruskoulun kymppiluokka saatetaan lopettaa. Sillä olisi erittäin arveluttavia seurauksia nuorten syrjäytymisen kannalta. Nyt kymppiluokka on tarjonnut monelle nuorelle tarpeellisen lisäajan jatko-opintoihin valmistautumiseksi.

Koulukuljetusten kilometrirajaa saatetaan nostaa 3 kilometristä 5 kilometriin jo ensimmäisestä luokasta alkaen.

Jos tällainen tulevaisuus ei miellytä, on aika vedota kaupunginvaltuustoon, joka tekee lopulliset päätökset ensi vuoden talousarviosta.  

 

Olli Savela
kaupunginvaltuutettu (vas)
Hyvinkää