Aamuposti 21.2.2017

Leikkauspolitiikalta putosi pohja

 

Hyvinkään kaupungin talous tuotti ennakkotietojen mukaan viime vuonna voittoa lähes 8,5 miljoonaa euroa. Kaupunki myös lyhensi velkojaan toista vuotta peräkkäin.

Etukäteen laadittu talousarvio ennakoi 5 miljoonan euron alijäämää. Vuoden 2000 jälkeen kaupungin tilinpäätös on joka vuosi ollut parempi kuin talousarvio. Viime vuonna ero oli poikkeuksellisen suuri.

Tarkoituksella alijäämäisiksi laadittujen talousarvioiden varjolla on leikattu erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluista sekä koulutuksesta ja varhaiskasvatuksesta. Kaupunki on viime vuosina säästänyt lähes kaikesta.

Pieniä päiväkoteja on lakkautettu ja Viertolan päiväkoti on myynnissä. Subjektiivisesta oikeudesta kokopäiväiseen päivähoitoon on luovuttu, samoin Hyvinkää-lisästä.

Peruskoulussa on karsittu opettajia ja kasvatettu luokkakokoja selvästi. Kouluruoasta ja siivouksesta on tingitty. Viimeksi tammikuussa päätettiin lakkauttaa Kaukasten koulu.

Terveyskeskusmaksuja ja muita maksuja on korotettu. Työllisyysvaroilla työllistettyjen määrää on vähennetty.

Vanhainkotipaikkoja on lopetettu ja vanhuksia siirretty palveluasuntoihin. Kotihoidon työntekijöitä on vähennetty ja työtahtia kiristetty.

Valtuustossa vasemmistoliitto on ollut ainoa ryhmä, joka on johdonmukaisesti vastustanut säästölinjaa.

Voi hyvin laskea, että kaupungin talous olisi ollut viime vuonna ylijäämäinen myös ilman viime vuosien säästölinjaa. Viime vuoden ylijäämä heijastuu myös kuluvaan vuoteen siten, että tulojen voi ennustaa kasvavan arvioitua enemmän.

Kaikesta huolimatta säästöpolitiikkaa ollaan jatkamassa. Yli 3-vuotiaiden ryhmäkokoja päiväkodeissa ollaan nostamassa niin, että yhtä hoitajaa kohti olisi 8 lasta nykyisen 7:n sijasta, vaikka valtuusto jo kerran sitovasti päätti, ettei näin tehdä.

Nyt on korkea aika luopua säästölinjasta. Vaikuta vaaleissa.

 

Olli Savela
kaupunginvaltuutettu (vas.)
Hyvinkää