Aamuposti 18.5.2017


Hyvinkäätä kaavoitetaan kiinteistösijoittajien ehdoilla


Hyvinkään kaupunki aikoo myydä musiikkiopiston rakennuksen ja koko tontin Rentto Oy:lle. Rentto suunnittelee tontille massiivista rakentamista: liike- tai toimistotiloja tai asuntoja tai kaikkia näitä.


Tontti ulottuu musiikkiopistolta Rautatienkadulle Hangonradan varteen. Jo nykyinen kaava sallii rakentaa ahtaalle tontille 4 – 5 kertaa musiikkiopistoa enemmän.


On mahdollista, että rakennusoikeutta kaavoitetaan enemmänkin. Kaupunki saa sitä enemmän tuloa, mitä suurempi rakennusoikeus myönnetään. Nykyisessä kaavassa ei ole suojeltu edes musiikkiopiston julkisivua.


Päätös asiasta on tarkoitus tehdä pikavauhtia. Kunnon kansalaiskeskustelulle ei jää aikaa. Mitä tontille pitäisi tehdä? Haluavatko hyvinkääläiset, että heti Aseman puiston viereen nousee isoja taloja, kenties tornitalo?


Mielestäni tontti pitäisi jättää rakentamatta. Aseman seudun miljöö muodostaa nyt hienon kokonaisuuden vanhoja rakennuksia. Niitä ei Hyvinkäällä ole säilynyt liikaa. Moderni toimisto- tai asuinkerrostalo niiden keskellä pilaisi kaupunkikuvan.


Rentto on koplannut hankkeeseen ns. monitoimihallin ja musiikkiopiston uusien tilojen rakentamisen uuden lukion viereen. Rentto rakentaisi nekin ja vuokraisi musiikkiopiston tilat kaupungille, samoin uudesta liikuntahallista tilaa kouluille.


Ensi vaiheessa kaupunki säästyisi investointikululta, mutta on selvää, että pitkällä aikavälillä kaupungille tulisi halvemmaksi rakentaa itse musiikkiopisto - joka toki tarvitsee uudet tilat - ja myös lukion liikuntatilat. Kiinteistösijoittajat haluavat aina tuoton sijoitukselleen.


Musiikkiopiston tilojen vuokra olisi 15,60 euroa neliöltä kuukaudessa. Vertailun vuoksi mainittakoon, että villatehtaan keskivuokra oli viime vuonna 10,46 euroa neliöltä.


Monitoimihallin rakentaminen ja musiikkiopiston myyminen on täysin tarpeettomasti kytketty toisiinsa, ne ovat eri asioita. Samanlaista kytkemistä on Hyvinkäällä alettu harjoittaa enemmänkin.


Entisen Rantasipin hotellin tapauksessa sijoittajat kytkivät hotellin ostamisen noin 500 kerrostaloasunnon rakennusoikeuteen luonnonsuojelualueen viereen, vaikka taloilla ei ole mitään tekemistä hotellin toimintojen kanssa.


Hyvinkään kaupungilla ei myöskään ollut mitään suunnitelmia tuon alueen rakentamisesta. Nyt sitä ollaan kaavoittamassa sijoittajien toiveiden mukaisesti.


Myös kauppakeskus Willa rakentui sijoittajien ehdoilla.Olli Savela

kaupunginvaltuutettu (vas)

Hyvinkää