Aamuposti 17.9.2018Hyvinkäällä parannettavaa lakien ymmärryksessäHyvinkään kaupunki on hävinnyt melko lyhyen ajan kuluessa kaksi kiistakysymystä hallinto-oikeudessa.

Vuosi sitten Korkein hallinto-oikeus (KHO) kumosi kaupunginhallituksen päätöksen koskien viime eduskuntavaalien vaalilautakuntien valintaa. Suomen kommunistisen puolueen Hyvinkään osasto valitti päätöksestä, koska se ei saanut yhtään varsinaista jäsentä vaalilautakuntiin.

Helsingin hallinto-oikeus kumosi hallituksen valinnat vaalilain nojalla. Kaupunginhallitus ei tätä uskonut vaan valitti päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka piti alemman hallinto-oikeuden päätöksen voimassa.

Vaalilain mukaan vaalilautakunnan jäsenten tulee mahdollisuuksien mukaan edustaa eri puolueita ja äänestäjäryhmiä. Täten vaalilautakuntaan ei voi valita kahta varsinaista jäsentä samasta puolueesta, jos ehdokkaita lautakuntaan on eri puolueista riittävästi.

KHO:n päätöksestä huolimatta Hyvinkäällä on edelleen valittu useisiin vaalilautakuntiin kaksi varsinaista jäsentä samasta puolueesta. Näin ei kuulu menetellä vaan vaalilautakunnan viiden jäsenen tulee edustaa eri puolueita.Toinen valitus, jonka kaupunki hävisi Helsingin hallinto-oikeudessa, koski kaupunginhallituksen jaostojen valintaa runsas vuosi sitten. Valitin päätöksestä, koska se ei ollut tasa-arvolain mukainen. Kehittämisjaostoon valittiin neljä miestä ja yksi nainen ja henkilöstöjaostoon yksi mies ja kolme naista.

Hallinto-oikeus odotetusti kumosi hallituksen valinnan ja nyt valinnat pitää tehdä uudestaan lakia noudattaen. Valittaminen siis kannattaa.

Hyvinkään kaupungilla on paljon parannettavaa lakien ymmärryksessä ja tulkinnassa. Kaupunginhallituksen kokouksissakin istuu useita juristeja, mutta silti on tehty selvästi lain vastaisia päätöksiä. Muiltakin päättäjiltä voi edellyttää lakien ymmärtämistä.Olli Savela
kaupunginvaltuutettu (vas)
Hyvinkää