Aamuposti 5.10.2019

Hyvinkää myy taas talojaanHyvinkään Vuokra-asunnot Oy on laittanut Kaukasissa sijaitsevat 48 rivitaloasuntoa huutokauppamyyntiin. Asunnot ovat kohtuullisessa kunnossa ja niitä on remontoitu.

Lähtöhinta on vain 680 000 euroa eli noin 14 000 euroa asuntoa kohti. Toisin ilmaistuna asuntojen neliöhinta on noin 240 euroa. Tälläkin hinnalla HyVa on siis valmis myymään asunnot kiinteistösijoittajalle.

Tuolla hinnalla luulisi monen nykyisen asukkaankin olevan kiinnostunut ostamaan asunnon omakseen, mutta sellaista vaihtoehtoa ei HyValla ole vaan kaikki asunnot myydään yhdelle sijoittajalle. Asukkaille se voi tarkoittaa vuokrien nousua.

HyVan omistuksessa talot myös pysyvät varmemmin kunnossa ja niitä remontoidaan. Yksityistä sijoittajaa voi kiinnostaa vain vuokratuotto, jota HyVa luonnehtii myynti-ilmoituksessa hyväksi.

Nykyisellä vuokratasolla vuokratulo on ainakin 300 000 euroa vuodessa. Jos hoitokulut ovat puolet tästä, jää puhdasta tuottoa vielä 150 000 euroa vuodessa.Kyseessä on taas kerran puhtaasti ideologinen yksityistäminen. HyValle ja Hyvinkään kaupungille sen omistajana kauppa on epäedullinen, vaikka hinta nousisikin.

Vastuussa asuntojen myynnistä on paitsi HyVan nelijäseninen hallitus, myös kaupunginhallituksen viisijäseninen kehittämisjaosto, joka vastaa kaupungin tytäryhtiöiden omistajaohjauksesta.Kaukasin taloista on tulossa surullinen jatko kaupungin viime vuosien kiinteistömyynteihin. Aiemmin on myyty muun muassa Lomahaan kerrostalo Paavolassa (2014), Viertolan päiväkoti (2017), musiikkiopiston talo (2017) ja Sahanmäen palvelukeskus (2018).

Sahanmäki tulee ensi tammikuussa olleeksi jo kaksi vuotta tyhjillään. Samaan aikaan vanhusten ympärivuorokautisista hoitopaikoista on edelleen pulaa. Talon ostaneella Kallioinen Yhtiöt Oy:llä on ensi syksyyn asti aikaa kunnostaa rakennus ja senkin jälkeen voidaan myöntää lisäaikaa.Olli Savela
kaupunginvaltuutettu (vas.)
Hyvinkää