Keski-Uudenmaan sosiaali- ja terveyspalvelut turvattava

Keski-Uudenmaan sosiaali- ja terveyskuntayhtymä Keusote suunnittelee mittavia menoleikkauksia ja tiukkaa kulukuria lähivuosille. Ne voivat tarkoittaa huomattavia heikennyksiä asukkaille tarjottaviin palveluihin.

Jo keväällä oli esillä suunnitelma useiden terveysasemien lakkauttamisesta. Lakkautusuhan alla olivat erityisesti pienimmät terveysasemat: Jokela, Kellokoski, Pornainen, Rajamäki ja Klaukkala.

Asukkaat keräsivät muutamassa päivässä satoja nimiä terveysasemien puolustamiseksi ja Keusote joutui perääntymään. Se päätti, että ”tässä vaiheessa” terveysasemat säilyvät.

Nyt on pidettävä huoli, että myös niiden palveluvalikoima säilyy riittävänä eikä aukioloaikoja lyhennetä. Näitä aiotaan tarkastella jatkossa kahden vuoden välein.

Ikäihmisten hoito turvattava

Keusote suunnittelee myös ikäihmisten tehostetun asumispalvelun huomattavaa vähentämistä ja asukkaiden siirtämistä kotihoidon varaan. Vuonna 2030 tehostettua palveluasumista olisi tarjolla enää 3 prosentille yli 75-vuotiaista, kun osuus on nyt 10 prosenttia.

Tämä on erittäin hälyttävä suunnitelma. Elämänsä loppuvuosina muistisairauksista ja muista sairauksista kärsivät ihmiset tarvitsevat ympärivuorokautista hoivaa eikä heitä voi jättää tuntikausiksi yksin kotiinsa.

On tärkeää, että Keusote tarjoaa riittävästi tehostettua asumispalvelua ja tuottaa sitä nimenomaan itse. Tällä hetkellä Keusoten alueella 60 prosenttia hoitopaikoista ostetaan yksityisiltä hoivabisnestä harjoittavilta yrityksiltä. Ne ovat korottaneet hintojaan tuntuvasti.

Viime vuonna yksityiset yritykset tulivat tunnetuiksi lukuisista hoidon laiminlyönneistä. Myös koronavirus on levinnyt valitettavan laajalle etenkin yksityisissä hoitolaitoksissa.

Koronakriisi on osoittanut, miten tärkeää julkinen terveydenhoito on. Yksityinen terveydenhoito ei olisi koronasta selvinnyt.

Hoitajat ansaitsevat rahallisen korvauksen koronakriisin hoidosta. Hoitajamitoitusta on nostettava välittömästi vähintään 0,7 hoitajaan hoidettavaa kohti.

Julkisia sosiaali- ja terveyspalveluja on vahvistettava eikä heikennettävä!SKP:n Uudenmaan piiri