Hyvinkään kaupungin talous jälleen ylijäämäinen

 

Julkaistu Aamupostissa 23.2.2004

 

Ennakkotietojen mukaan Hyvinkään kaupungin viime vuoden tilinpäätös osoittaa noin puolen miljoonan euron ylijäämää, kun mukaan lasketaan Hyvinkään Vesi (niin kuin pitääkin laskea).

 

Tulos on yllättävän hyvä, kun muistetaan, että pitkin viime vuotta varoitettiin tilinpäätöksen jäävän reilusti alijäämäiseksi. Vielä niinkin myöhään kuin 29.10.2003 julkaistussa osavuosikatsauksessa 3/2003 ennustettiin alijäämää syntyvän viisi miljoonaa euroa, ei mikään vähäinen summa. Tuolloin tämän vuoden budjetin laadinta oli kriittisimmässä vaiheessa.

 

Viime kesänä alijäämään vedoten perusturvalautakunta päätti useista menojen leikkauksista. Muun muassa sijaisten ottaminen ja avointen vakanssien täyttäminen kiellettiin. Toimeentulotuen myöntämistä rajoitettiin eikä vanhusten asumispalveluostoihin myönnetty uusia maksusitoumuksia. Muillakin aloilla vaadittiin pysymistä toimintakatteessa eikä lisämenoja sallittu.

 

Yllättävän hyvää tulosta on selitetty tontinmyyntituloilla, jotka ylittivät arvioidun.

On selvää, etteivät lisätulot ole olleet mikään todellinen yllätys kaupungin virkamiesjohdolle. Varmasti tontinmyyntitulot ovat olleet tiedossa jo lokakuussa. Niitä vain ei ole haluttu kertoa luottamushenkilöille eikä muutenkaan antaa oikeaa kuvaa talouskehityksestä.

 

Kun tulot arvioidaan tahallaan alakanttiin, on helpompi saada läpi menojen leikkauksia. Monet luottamushenkilöt uskovat, mitä heille kerrotaan. Näin meitä johdetaan.

 

Olli Savela

kaupunginvaltuutettu

Hyvinkää

 

 

Takaisin etusivulle