Julkaistu Aamupostin yleisönosastossa 25.3.2005

 

Haarumäen toiminta-aikojen pidennys kohtuutonta

 

Ihmettelen suuresti ympäristölautakunnan päätöstä Lohja Ruduksen Kytäjän Haarumäen louhoksen toiminta-aikojen pidentämisestä. ”Kompromissina” on markkinoitu päätöstä, jonka mukaan toiminta-aikoja pidennetään arkisin aamulla yhdellä tunnilla kello 6-7 ja illalla kahdella tunnilla kello 20-22, mutta toimintaa ei laajenneta lauantaihin. Näinkö helposti lautakunta on vietävissä ?

 

Uskoisin, että monet asukkaat ovat täysin kyllästyneitä koko louhokseen ja haluaisivat mieluiten lopettaa sen toiminnan. Kytäjällä on louhintapaikka myös Jukolan kallioilla ja muitakin maa-ainesten ottopaikkoja Kytäjältä löytyy, yhdelle kylälle liikaakin.

 

Vähintä mitä asukkaiden rauhan turvaamiseksi voisi tehdä, olisi rajoittaa näiden asemien toiminta-aikoja. Sopiva kompromissi voisi olla louhinnan, murskauksen ja kuormauksen salliminen vain maanantaista perjantaihin kello 9-18. Tällöin aamun työmatkaliikenne ja koululaiset pääosin ehtisivät alta pois ennen kuin rekkaralli alkaa ja illatkin rauhoitettaisiin.

 

Maa-ainesten käyttäjät kyllä pystyvät halutessaan sovittamaan omat työaikansa näihin vaatimuksiin. Uskon myös, että monet työntekijät ja heidän perheensä olisivat iloisia mukavammista työajoista.

 

Mainittakoon, että Lohja Rudus on nykyään irlantilaisen pääoman omistama. Koko CRH -konsernin liikevaihto oli viime vuonna 11 miljardia euroa ja voitto miljardi euroa. Osa siitä on peräisin Kytäjän kallioista.

 

Ympäristölautakunnan päätöksestä voivat asukkaat vielä valittaa.

 

Olli Savela

kaupunginvaltuutettu

Hyvinkää