Keskuskeittiötä uhkaa lopettaminen

 

Julkaistu Hyvinkään Kellokkaassa 22.4.2004

 

Maaliskuisen valtuustoseminaarin ryhmätöissä virkamiehet olivat kehittäneet idean, että Aseman koululla toimiva kaupungin keskuskeittiö voidaan lopettaa, jos Aseman koulu puretaan. Uuteen
Hangonsillan kouluun ei rakennettaisi keskuskeittiötä, vaan kaupungin ruokahuolto siltä osin
yksityistettäisiin.

 

Kaupunginjohtaja ei tosin sanonut, että ”jos” Aseman koulu puretaan vaan ”kun” se puretaan. Kaupunginjohtajalla on tietysti oikeus lausua mielipiteensä, mutta jotakin tuollainen ”lipsahdus” kertoo johtavan virkamiehen suhtautumisesta kunnalliseen demokratiaan. Asian kun päättää valtuusto eikä kaupunginjohtaja.

 

Aseman koulun keskuskeittiössä valmistetaan noin 4500 ateriaa päivässä, mikä on noin puolet kaupungin koko käytöstä (koulut, päiväkodit, vanhainkodit, ateriapalvelu ym.). Loput valmistetaan muilla kouluilla ja muissa laitoksissa. Tehtävistään keskuskeittiö on selviytynyt hyvin.

 

Jos Aseman koulu todella puretaan eikä uuteen Hangonsillan kouluun tai mihinkään muuallekaan rakenneta uutta keskuskeittiötä, kaupunki on yksityisten suurkeittiöiden armoilla. Toiminnat kilpailutetaan ja yksityistetään. Kouluruuan valmistaa sen jälkeen Sodexho, Amica tai joku muu vastaava, kenties ylikansallinen yritys. Kaupungilla ei ole mahdollisuutta kilpailuun osallistua, koska omaa keskuskeittiötä ei enää ole.

 

Eniten yksityistämisessä arveluttaa hinta. Yritykset eivät nimittäin ole hyväntekijöitä vaan niiden pyrkimyksenä on maksimoida voittonsa. Kaupungin ei ruoan valmistajana sen sijaan tarvitse pyrkiä tuottamaan voittoa. Riittää kun koulut, päiväkodit ja muut maksavat ruoasta kustannuksia vastaavan hinnan.

 

Aluksi suuret yhtiöt voivat tehdä hyvinkin edullisia tarjouksia vallatakseen markkinat, mutta on selvää, että jossakin vaiheessa ne kyllä rahastavat omansa pois. Toinen kysymys on, onko alalla aitoa kilpailua. Asvalttialalla sitä ei ollut vaan Lemminkäinen ja muut kartelliyritykset rokottivat kuntia voittojaan paisuttaakseen.

 

Millä muilla aloilla kartelleita toimii ? Kilpailuviraston kartelliryhmän päällikkö Rainer Lindberg nimittäin arvioi: ”Suomessa on taatusti kymmeniä kartelleja, joista meillä ei ole tietoa. Tai sanotaan, että taatusti yli kymmenen, jopa valtakunnallista” (Suomen Kuvalehti 8.4.2004).

 

Myös ruoan tilaajien vaikutusmahdollisuudet herättävät epäilyksiä. Uskoisin, että vaikutusmahdollisuudet ovat paremmat, jos ruoka valmistetaan kaupungin omassa organisaatiossa eikä ulkopuolisen yrityksen toimesta. Myös mahdollisuudet lähiruoan käyttöön ovat paremmat. Isot yritykset hankkivat elintarvikkeensa keskitetysti.

 

Työpaikoistakin on kysymys. Jos keskuskeittiö lopetetaan, joku sen työntekijä voi päästä kaupungin muihin keittiöihin ja joku voi päästä uuden ruoan tuottajan leipiin. Mutta useimmilla lienee edessä töiden loppuminen.

 

Mielestäni tässä on yksi argumentti lisää puolustaa Aseman koulua. Koulun säilyminen on paras tae sille, että kouluissa, päiväkodeissa ja muualla edelleen syödään kaupungin itse valmistamaa ruokaa eikä alistuta ylikansallisten yritysten voiton tavoittelulle.

 

Olli Savela, kaupunginvaltuutettu

 

 

Takaisin etusivulle