Virkamiesarvioiden luotettavuudesta

 

Tämä kirjoitus on lähetetty 20.6.2004 Hyvinkään Kellokkaan toimitukselle, mutta lehti ei julkaissut sitä

 

Risto Pirinen paheksuu Kellokkaassa (17.6.) sitä, että olen esittänyt vaihtoehtoisia laskelmia Aseman kauppakeskuksen hinnasta veronmaksajille enkä ole luottanut ”asiantuntijoiden” laskelmiin.

 

Laskelmissani (Aamuposti 29.5.2004) epäilin muun muassa, että Hangonsillan koulun rakentaminen maksaisi enemmän kuin keskustan kehittämistoimikunta oli arvioinut. Sittemmin on tullut ilmi, että arkkitehtitoimiston laskema hinta oli todellakin 700 000 euroa suurempi kuin mitä kehittämistoimikunta julkisti. Tieto oikeasta arviosta oli vain ”kadonnut” johonkin kaupungin virkakoneistoon.

 

Olen myös kertonut, että koulun tontti ja kalustaminen maksavat noin 800 000 euroa, mitä ei ole otettu laskelmissa huomioon. Kukaan ei ole kiistänyt tätä.

 

Olen myös epäillyt hankkeen työllisyysvaikutuksia ja kunnallisverotuloja. Hypermarketit vähentävät kaupan alan työpaikkoja kokonaisuutena eikä ole ollenkaan sanottu, että niitä syntyy erikoiskauppoihin tilalle enemmän. Aseman kauppakeskuksenkin tapauksessa olisi lähinnä kyse jo toimivien erikoiskauppojen siirtymisestä muualta Hyvinkäältä ydinkeskustaan. Jos (kun) työpaikkoja ei tulisi lisää, jäisivät myös verotulot 30 vuoden ajalta yli kolme miljoonaa euroa arvioitua pienemmiksi.   

 

Pelkästään ottamalla nämä seikat huomioon kauppakeskuksen hinnaksi veronmaksajille tulee 14 miljoonaa euroa eikä toimikunnan esittämä 9,3 miljoonaa euroa. Vaihtoehto on tutkituista vaihtoehdoista selvästi kallein.

 

Tuomas Santasalon laskelmista olen osoittanut virheitä, joita kukaan ei ole kiistänyt. Hankkeeseen liittyy monia muitakin ns. asiantuntijoiden kannanottoja, joita ei voi ottaa vakavissaan, esimerkiksi hankkeen vaikutuksista autoliikenteen määrään ja koululaisten liikenneturvallisuuteen.

 

Mielestäni luottamushenkilön ensimmäinen tehtävä on suhtautua kriittisesti virkamiesten ja erilaisten asiantuntijoiden selvityksiin ja laskelmiin eikä suinkaan luottaa niihin sokeasti.

 

Olli Savela

Hyvinkää

 

 

Takaisin etusivulle