Hyvinkään Sanomat  6.2.2002
Valtuutetun puheenvuoro

Olli Savela

Keskustaa rakennettava kuntalaisten ehdoilla, ei kaupan keskusliikkeitten

Hyvinkään kaupungin johto suunnittelee Aseman puu- ja kivikoulujen purkamista ja tavaratalon rakentamista niiden paikalle. Kaupunkisuunnittelu miettii nyt alueen tulevaisuutta yhdessä Keskon ja Tradekan kanssa.

Alueen tulevaisuus on mitä suurimmassa määrin arvovalinta. Mitä toimintoja haluamme koulun tontille ja ylipäänsä keskustaan ? Haluammeko sinne lapsia, kauppoja vai jotakin muuta ? Nyt näyttää siltä, että alue aiotaan rakentaa kaupan keskusliikkeitten ehdoilla.

Itse kannatan alueen säilyttämistä lasten käytössä. Koululaitoksen kannalta on etu, että yksi ala-aste sijaitsee kaupungin ydinkeskustassa hyvien liikenneyhteyksien päässä. Koulu mahtuu toimimaan tontilla siinäkin tapauksessa, että sitä ympäröisivät kadut lähes joka puolelta. Sekin voi olla mahdollista, jos Urheilukatua joskus jatketaan radan yli liittyen esimerkiksi Hämeensillan ja Hämeenkadun alkupään rauhoittamiseen yksityisautoilulta.

Toisaalta, jos koulun toiminta joskus siirretään muualle, ei ole mitenkään itsestään selvää, että tilalle pitäisi rakentaa ostoskeskus. Näin keskeiselle paikalle kaupungissa voisi sijoittaa monta muutakin toimintaa.

o o o

Aseman puukoulun purkamista kaupunkisuunnittelu perusteli alun perin Ahjonkadun leventämisellä. Tätä perustelua en ole enää pitkään aikaan kuullut. Aika hullulta se kuulostaisikin, sen verran vakuuttavasti on tuotu esille, ettei Ahjonkadun leventäminen eikä Kauppalankadun ja Ahjonkadun risteyksen liikenteen järjestäminen mitenkään edellytä puukoulun purkamista.

Hyvinkään kunnan perustava kokous pidettiin vuonna 1917 Aseman puukoulussa. Sopisiko suunniteltu valtuustosali puukoulun tiloihin ? Joka tapauksessa koulu kaipaa remonttia. Niihin talkoisiin varmasti moni kaupunkilainenkin on valmis osallistumaan.

o o o

Keskolle kaupunki voisi tarjota edelleen Sampotalon tai Anttilan laajennusta. Jos nämä vaihtoehdot eivät kelpaa, ei vahinko ole suuri. Jos sitten joskus 20 vuoden kuluttua keskustaan välttämättä tarvitaan uusi tavaratalo, rakennettakoon se kaupungintalon paikalle. Talo on sen verran ruma, että joutaa purettavaksi. Ja tuskinpa tähän taloon kuntalaisilla liittyy kovin paljon tunnesiteitä, ainakaan myönteisiä.

Ylipäänsä en pidä välttämättömänä kaikkien tavaratalojen keskittämistä suppealle alueelle ydinkeskustaan radan itäpuolelle. Kaupunkimme on sen verran laaja ja avara, että mahdollisen uuden tavaratalon voisi sijoittaa muuallekin ilman, että tarvitsee mennä moottoritien varteen.

o o o

Kirjastoaukion kaupunginhallitus suunnittelee täyttävänsä ns. Taskutalolla. Valtuuston mielipidettä ei asiasta ole kysytty.

Aukio ei kaipaa massiivisia rakennuksia vaan puiston kehittämistä: vesialtaita, suihkulähteitä, istutuksia, uusia puita. Miten olisi arboretum, puupuisto ? Paikalla on joskus sijainnut VR:n keskuspuutarha. Tässäkin suhteessa voisimme kunnioittaa perinteitä. Jos kirjastoaukiolle pitää liiketilaa rakentaa, sijoittaisin sen postitalon viereen.

o o o

Aikoinaan kaupunkisuunnittelu halusi louhia Jussinmäen matalaksi, jotta nykyinen Prisma pääsisi lähemmäksi pääkatua, näkyisi paremmin ja kauppa kävisi. Vahva kansalaismielipide esti hankkeen. Tänä päivänä jokainen voi todeta, miten turhaa Jussinmäen hävittäminen olisi ollut.

Mitä pidempään olen seurannut kunnallista päätöksentekoa, sitä vakuuttuneemmaksi olen tullut, ettei ns. asiantuntijoiden  mielipiteisiin kannata liikaa luottaa. Sen sijaan tulee kuunnella kuntalaisten ääntä.

Järjestettäköön siis kansanäänestys keskustan tulevaisuudesta. Säilytetäänkö Aseman puukoulu ? Säilytetäänkö kivikoulu ? Tarvitaanko Taskutaloa ? Kysymykset on mahdollista laatia niin konkreettisiksi, että niihin on helppo ottaa kantaa.

Laatukaupunki kuuntelee asukkaittensa näkemyksiä, jotta he täällä viihtyisivät. Keskustaa ei pidä rakentaa kaupan keskusliikkeitten ehdoilla vaan kuntalaisten tahdon mukaisesti.

 

Takaisin etusivulle