Hoitotakuusta pidettävä kiinni

 

Julkaistu Aamupostissa 2.3.2004

 

Vastaan vielä Antero Röngän kirjoitukseen (AP 28.2.).

 

Sosiaali- ja terveysmenojen viime vuosien 6 – 9 prosentin kasvu ei tietenkään ole itsetarkoitus, mutta pitää myös katsoa mihin rahaa valuu. Kun terveyskeskuksessa ei ole tarpeeksi lääkäreitä, joudutaan turvautumaan keikkalääkäreihin, mikä tulee kalliiksi. Kun omia lastensuojelupaikkoja lakkautetaan (Kotirinne 10 vuotta sitten), joudutaan kalliisiin sijoituksiin muualle. Jopa yli 200 euron vuorokausimaksut ovat yleisiä. Tällaisten hintojen vallitessa ei ole ihme, että yksi alan yritys (Jussin kodit Haukiputaalla) on jo osa pörssiyhtiötä (A Company Finland). Yksityistäminen tulee kalliiksi.

 

Hoitotakuu säästää yhteiskunnan varoja kokonaisuutena, kun Kelan ei tarvitse maksaa niin paljon sairaspäivärahoja, koska hoitoon pääsee ajoissa. On otettava myös huomioon, että sosiaali- ja terveysala ovat alipalkattuja, minkä takia palkkoja ja menoja on korotettava tulevaisuudessa. Myös väestön ikääntyminen lisää väistämättä henkilökunnan tarvetta.

 

Varmasti monien verotusta on kiristettävä, jotta menoista selvitään. Verotuksen pitää vain olla oikeudenmukaista. Pääomatuloista vero on vain 29 prosenttia, vaikka kyseessä olisivat kuinka suuret tulot tahansa. Keskipalkkainenkin maksaa enemmän veroa. Myös kunnallisvero voisi olla progressiivinen, suurituloisilta nykyistä korkeampi.

 

Väite huippuosaajien hakeutumisesta muualle verojen takia on pelkkä legenda. Suomesta on aina muutettu sankoin joukoin pois. Siihen on ollut ja on moninaisia syitä. Tuskin kukaan on lähtenyt verojen takia (ehkä Mika Häkkinen, Kalle Palander ja kumppanit). Alhaisten palkkojen takia on lähtenyt useampikin.

 

Olli Savela
Hyvinkää

 

 

Takaisin etusivulle